A.J. Loots levert duurzame oplossingen voor appartementencomplex in Tilburg

  • Bouw

Installatiebedrijf A.J. Loots in Eindhoven kreeg dit jaar eindelijk groen licht om de bouw van een appartementencomplex aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg mede uit te gaan voeren. “De plannen lagen er al lang, maar belandden door de crisis in de koelkast”, vertelt Louis van Ham, adviseur bij A.J. Loots.

A.J. Loots levert duurzame oplossingen voor appartementencomplex in Tilburg

De ‘ouderwetse’ verwarmingsketels die destijds in de bouwplannen waren opgenomen, werden geschrapt. Van Ham vindt het een goed besluit van de investeerder om deze appartementen meteen te verduurzamen, terwijl de regelgeving een gasaansluiting nog wel had toegestaan. “Ons werd gevraagd met duurzame alternatieven te komen”, vertelt hij. En dan ben je bij A.J. Loots aan het goede adres. Het installatiebedrijf heeft zelfs een eigen informatiecentrum op het gebied van duurzame energie.

Duurzaam warmtegebruik

“Het complex in Tilburg bestaat uit 14 appartementen, gelegen boven een commerciële ruimte, waar winkels komen”, aldus Louis van  Ham. “Het gaat om 10 kleinere één- of tweepersoons appartementen en 4 grotere appartementen voor gezinnen. Nu er geen radiatoren meer komen, wordt vloerverwarming overal de hoofdverwarming. In de kleine appartementen komt een ventilatiewarmtepomp. De 4 grotere appartementen krijgen een lucht-waterwarmtepomp met een warmte-terugwin unit, waardoor je de energie die je afzuigt, niet kwijt raakt, maar weer ‘hergebruikt’ in de woon- en slaapruimtes.”

Zonnepanelen voor eigen energiewinning

Elk groot appartement krijgt 9 zonnepanelen, voor de eigen energiewinning. Daarnaast komen er ook nog 30 zonnepanelen op het dak voor het energieverbruik in de algemene ruimtes (entree, lift, galerij, ondergrondse parkeerplekken). Buitenmuren (Rc=4,5), dak (Rc=6) en ramen (HR++) hebben mooie isolatiewaarden, maar het gehele complex is daarmee nog niet helemaal CO2-neutraal. “Dan hadden er nog meer zonnepanelen moeten komen, maar daarvoor ontbrak de ruimte.” De bouw is inmiddels gestart en de appartementen zullen eind 2019, begin 2020 worden opgeleverd.

Het goede voorbeeld

A.J. Loots geeft als bedrijf zelf het goede voorbeeld in hoe je kunt verduurzamen. Op het dak in Eindhoven liggen 66 zonnepanelen en vloerverwarming met een warmtepomp vormt de hoofdverwarming. Regenwater wordt opgevangen om de toiletten mee te spoelen en er is een elektrische bedrijfsauto om klanten mee te bezoeken. In hun informatiecentrum voor duurzame energie komen de laatste tijd veel vragen binnen van particulieren die hun woning willen verduurzamen en ‘van het gas af willen’.

Een mooi, maar kostbaar, streven

“Dat laatste is bij oudere bestaande woningen lang niet altijd gemakkelijk”, vertelt Van Ham. “Woningen uit de vorige eeuw hebben meestal uitsluitend radiatoren met een hoge temperatuur afgifte. Met alleen maar de aanschaf van een warmtepomp ben je er dan nog niet, want die past niet zomaar op elke installatie. Wij merken dat dat voor veel mensen nog onduidelijk is en dat ze enorm schrikken van de hoge kosten voor het ombouwen van een gehele verwarmingsinstallatie. Verduurzamen is een mooi streven, maar je moet voor sommige aanpassingen vooralsnog wel je portemonnee trekken.”

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over A.J. LOOTS INSTALLATIEBEDRIJF B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!