Afvalwater in Doetinchem wordt omgezet in duurzame energie

De Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen en Waterschap Rijn en IJssel hebben vorige week een overeenkomst getekend, om het procesafvalwater van Papierfabriek Doetinchem duurzaam te gaan behandelen.

Afvalwater in Doetinchem wordt omgezet in duurzame energie

Foto: Van links naar rechts: Antoinet Looman, Heemraad Waterschap, Bart Broens, directeur Papierfabrief en Martine Klaver, directeur Waterstromen.

Het water van Papierfabriek Doetinchem wordt nog samen met het andere afvalwater uit de gemeente Doetinchem in rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Etten gezuiverd. Dat verandert. Het afvalwater gaat via een aparte persleiding naar de RWZI. Zo wordt het mogelijk om het procesafvalwater voor te zuiveren én hierbij biogas op te wekken. De zuivering van het water kost hierdoor dus geen energie, maar wekt energie op.

“We schakelen over op schone energie. De industrie moet hier een grote bijdrage aan leveren. Dat kan met slimme processen én nieuwe technieken. Daarom investeren we mee in dit project,” aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

Besparing van 2300 ton CO2 per jaar

De nieuwe behandeling van het procesafvalwater levert een totale besparing op van 2.300 ton CO2 per jaar. Dit is te vergelijken met het verbruik van aardgas van 1.000 huishoudens. Het is de bedoeling om de biogasproductie op de locatie Etten uit te breiden. Het biogas wordt dan opgewerkt naar groen gas. Het duurzame alternatief voor aardgas voor inwoners van Doetinchem. Als alles volgens planning loopt, wordt eind 2021 het eerste biogas geleverd.

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!