ALE Heavylift voorziet loods van besparingsmaatregelen omtrent warmtegebruik

Oude loodsen zijn vaak energieslurpers. Reden genoeg voor ALE Heavylift uit Breda om een van haar loodsen van de nodige besparingsmaatregelen te voorzien. “Onze energierekening was al jarenlang extreem hoog”, vertelt Ingmar Spijker, HSQE Manager bij ALE Heavylift.

ALE Heavylift voorziet loods van besparingsmaatregelen omtrent warmtegebruik

''Door onze oudste loods te isoleren en ons besturingssysteem richting stadsverwarming aan te passen, besparen we nu 50% op ons warmtegebruik.”

Slim energieverbruik

Er zijn maar weinig bedrijven in de wereld die zulke grote en zware onderdelen kunnen verplaatsen als ALE Heavylift uit Breda. Denk bijvoorbeeld aan een scheepswerf waar een schip verlengd moet worden. Of een locatie waar een nieuwe brug moet worden geplaatst. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt gebruik gemaakt van kranen, lieren en hydraulische systemen. Ingmar Spijker: “Het gaat om grote projecten in de civiele bouw, mijnbouw, offshore-industrie, energiesector, havens en scheepswerven. Je kunt je voorstellen dat we hierbij zo efficiënt mogelijk willen werken. Er is ons ook veel aan gelegen om die efficiëntie binnen ons eigen bedrijf toe te passen. De laatste jaren focussen we ons op slim energieverbruik.”

Besparen op elektriciteits- en warmtegebruik

Zelf is Ingmar Spijker nu 6,5 jaar in zijn functie als HSQE Manager bij ALE aan het werk. Hij blikt terug op een periode waarin mooie stappen zijn gezet wat betreft verduurzaming. Mooie wapenfeiten zijn de 50% besparing op elektriciteitsverbruik en 50% besparing in warmtegebruik. “We waren als bedrijf al aangesloten op stadsverwarming. Toch was het nog altijd schrikken van de energierekening. Na jaren van monitoren, hakten we een jaar of drie geleden de knoop door. Geen halve maatregelen: we investeerden 3,5 ton in de isolatie van onze oudste loods van 120 bij 40 meter, vervingen het besturingssysteem voor het regelen van de stadsverwarming en kozen voor nieuw leidingwerk.”

Een mooi visitekaartje

Het inpakken en isoleren van het dak en de wanden namen in totaal zo’n drie maanden in beslag. “Denk onder andere aan het plaatsen van sandwichpanelen tegen de bestaande gebouwconstructie en op het dak, het aanbrengen van isolatielagen en we hebben ook lichtkoepels gemaakt. Al met al was dit voor ons financieel de meest voordelige keuze. Technisch was het bovendien haalbaar. Een mooi neveneffect: de loods is aan de buitenkant perfect afgewerkt. Zo is een loods uit de jaren vijftig aan de buitenkant ineens nieuw, een mooi visitekaartje. Overigens was de financiering van het project geen probleem. Dat is dan weer het voordeel van het hebben van een moederbedrijf.”

Overstappen op LED-verlichting

Het zijn niet de enige maatregelen die ALE genomen heeft. Het overgaan op LED-verlichting is nog zo’n effectieve besparing. “Grote loodsen moeten verlicht worden. Onze loodsen hingen vol met tl-buizen en gasontladingslampen. Hier wilden we vanaf, maar we waren ook weer niet heel serieus met het thema bezig. Totdat er een energieadviseur bij ons op bezoek kwam. Deze was ervan overtuigd dat iedereen de stap naar duurzaamheid kan maken. Hij werkte onder andere in opdracht van de gemeente Breda én bezocht ons bedrijventerrein. We kregen een gratis QuickScan over energiebesparing en hoorden alles over de investeringen en terugverdientijden. Toen we dit helder op een rij hadden, was de keuze snel gemaakt. Het ging om een investering van €16.500 voor de vervanging van de tl-buizen. De vervanging van de gasontladingslampen voor € 23.500 is gefaseerd gebeurd. Dat is bij elkaar een flink bedrag, maar we besparen nu wel 50% op het elektriciteitsverbruik. Onze terugverdientijd is slechts twee jaar.”

Energiebesparende ambities ALE Heavylift

Het is nog niet gedaan met de energiebesparende maatregelen van ALE. “Sowieso vind ik dat je altijd naar het laaghangende fruit moet kijken”, stelt Ingmar Spijker. “Kijk goed naar productieprocessen en ga ervan uit dat het altijd efficiënter kan. Moet overal het licht branden, is een schakelaarsensor misschien een optie, moeten onze motoren bij projecten altijd draaien? Juist door met duurzaamheid bezig te zijn, erover te praten en erin te investeren, neemt de bewustwording binnen ons bedrijf toe. Die bewustwording alleen al werkt energiebesparend.”

Een comfortabel binnenklimaat

Naast het laaghangende fruit, zijn er de maatregelen waarmee je als bedrijf een duidelijk statement naar de buitenwereld maakt. “Het inpakken van onze loods is daar een voorbeeld van. Nu zijn we serieus bezig met het proces van zonnepanelen op het dak van ons kantoor. “Met 400 zonnepanelen kunnen we ons verbruik met nog eens tweederde naar beneden bijstellen. De offertes liggen er én we hebben een beschikking binnen voor de SDE+ subsidie. We zijn nu aan het onderzoeken of ons dak dit aankan, of dat er constructieaanpassingen nodig zijn. Voor het einde van het jaar nemen we een beslissing. Interessant, dit hele proces van energiebesparing. Van onze energierekening schrikken we in ieder geval niet meer. En onze medewerkers zijn blij met het comfortabele binnenklimaat en het heldere LED-licht.”

Meer informatie over ALE HEAVYLIFT B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!