Ambassadeurs Brainport maken kennis met John Jorritsma

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport

De tiende editie van Brainport meets Brainport vond 13 maart plaats in het Van Abbe Museum in Eindhoven. Een informeel netwerk event waarvoor iedereen die een actieve bijdrage levert aan activiteiten van Brainport Development was uitgenodigd.

Ambassadeurs Brainport maken kennis met John Jorritsma

Ruim 180 Brainport ambassadeurs maakten kennis met de Eindhovense burgemeester John Jorritsma en kregen een update over de Brainport Nationale Actieagenda, Lerend Leven en het Brainport International Programme.

Korte kennismaking

Voor Jorritsma was het als burgemeester – en voorzitter van het Stichtingsbestuur Brainport – de eerste keer op Brainport meets Brainport. Het begin stond daarom in het teken van een korte kennismaking met de bestuurder. Exact een half jaar geleden verruilde hij zijn functie als Friese commissaris in voor het burgemeestersambt in Eindhoven. Voor zijn periode in Friesland maakte hij als directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en burgemeester van Cranendonck de Brainport regio al van dichtbij mee. “In de tijd dat ik weg ben geweest, is er veel veranderd”, vertelt Jorritsma. “Het bedrijfsleven heeft zich bijvoorbeeld ongelooflijk verenigd met kennisinstituten.”

Ook ging hij in op de toegevoegde waarde van Brainport voor Nederland: “We zijn anders dan Rotterdam en Amsterdam. Op onze eigen manier leveren we een ongekende bijdrage aan de Nederlandse economie.” De volgende stap is volgens Jorritsma om de economische slagkracht van de regio te vergroten, onder andere door het aanbieden van een Brainport Nationale Actieagenda.

Brainport Nationale Actieagenda

Imke Carsouw (directeur van Brainport Development) en wethouder Staf Depla gingen vervolgens onder leiding van media-ondernemer Bart Brouwers verder in op de inhoud van de Brainport Nationale Actieagenda. Via het formuleren van een Actieagenda moet duidelijk worden welke investeringen en bijdragen vanuit het Rijk essentieel zijn om Brainport blijvend het hart van de kennisintensieve maakindustrie te laten zijn. Een van de pijlers van de agenda is om de regio zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor (internationaal) talent. Depla: “Talent is de belangrijkste brandstof van onze economie, regionaal en nationaal. Topvoorzieningen zijn heel belangrijk om kenniswerkers aan te trekken en te behouden.” Bekijk hier de volledige webpagina van de Brainport Nationale Actieagenda.

Experimenteeromgeving Lerend Leven

Na deze sessie was het de beurt aan Peter Cox, programmamanager Onderwijs bij Brainport Development. Hij vertelde uitgebreid over de experimenteeromgeving Lerend Leven. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen worden in dit programma kennis en ervaringen uitgedeeld over het up-to-date houden van de kennis van werknemers. “We moeten ervoor zorgen dat mensen continue nieuwe skills ontwikkelen”, aldus Cox. “Alleen zo bereiden we werknemers voor op de banen van de toekomst.”

Brainport International Programme

Brainport Development draagt via het Brainport International Programme bij aan de internationale ambities van de regio. Als ultiem voorbeeld van deze inspanningen werd Bart van Liempd, directeur van Exergen Global, op het podium geroepen. In samenwerking met partners uit het Brainport International Programme heeft het bedrijf intensieve relaties met het in Israël gevestigde HP Indigo opgebouwd. Van Liempd: “Zo bespreken we samen welke mogelijkheden er voor HP Indigo (marktleider in digitale drukmachines red.) liggen in de Brainport regio.”

Brainport Quiz

Brainport meets Brainport werd luchtig afgesloten met de Brainport Quiz. De winnaar van de vorige editie, Bert-Jan Woertman (manager Marketing & Communications van High Tech Campus Eindhoven) presenteerde op ludieke wijze deze quiz. Winnaar van deze editie werd Marius Monen, Innovation Manager bij de TU/e. Hij heeft naast de wisseltrofee ook de eer om de quiz te presenteren tijdens de elfde editie van Brainport meets Brainport.

Meer informatie over Brainport Development :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!