Appkuns wil productie verder automatiseren met slimme fabriek

  • Technologie

Met de bouw van een nieuwe Slimme Fabriek wil het Oosterhoutse kunststofbedrijf Appkuns haar productieprocessen verder automatiseren, met als uiteindelijk doel een hogere klanttevredenheid, efficiënter productiemogelijkheden en lagere voorraden.

Appkuns wil productie verder automatiseren met slimme fabriek

Appkuns, dat zo’n 20 medewerkers telt, is al ruim veertig jaar ontwikkelaar en producent van kunststof producten. Het bedrijf zet steeds meer in op duurzaamheid, comfort en veiligheid in kunststof en werkt onder meer voor een groot aantal internationale bedrijven in de medische-, industriële- en verpakkingsindustrie.

Industrie 4.0

De markt waarin Appkuns opereert, verandert razendsnel. De vraag naar producten neemt toe, klanten willen steeds kortere levertijden en tegelijkertijd wordt de wet- en regelgeving strenger. Samen met een ICT-partner is Appkuns daarom momenteel bezig met de bouw van een Slimme Fabriek met Industrie 4.0 als uitgangspunt. ‘Onze productie draait al 24 uur per dag. Maar wij krijgen straks de beschikking over een machinepark dat volledig is geautomatiseerd’, aldus Giancarlo Cascu van Appkuns. ‘Door een koppeling tussen het ERP-systeem en de machines op de werkvloer lopen de processen tussen kantoor en de werkvloer straks nog beter. Ook is er dan actuele informatie beschikbaar over het productieproces. Onze medewerkers kunnen op beeldschermen exact zien wat er gebeurt en hoe ze eventueel zaken kunnen bijsturen. Op die manier kunnen wij in de toekomst nog beter anticiperen op aanvragen uit de markt, ons productieprocessen nog beter laten verlopen en de vereiste kwaliteit nog beter borgen.’

Design for Manufacturing

Een andere innovatie waar Appkuns zich op richt, is Design for Manufacturing. Zo produceert Appkuns in opdracht van Robot Care Systems de kunststof onderdelen voor de eerste smart rollator in Nederland. De smart rollator heet LEA, wat staat voor Lean Empowering Assistant. De ontwikkeling van LEA heeft ruim twee jaar geduurd. Appkuns is als partner betrokken geweest bij het DFM proces door kennis en ervaring in te brengen, wat geresulteerd heeft aan de gewenste uitstraling en functionaliteit van LEA. Deze rollator is voorzien van tal van handige snufjes, zoals sensoren die een botsing voorkomen met omliggende obstakels en een correctiesysteem voor recht lopen. Met deze rollator kunnen senioren en minder mobiele mensen langer thuis blijven wonen of na een ongeluk eenvoudiger revalideren. Appkuns produceert maar liefst zestig unieke onderdelen voor deze smart rollator.

‘Ieder product heeft zijn eigen specificaties’, besluit Giancarlo Cascu. ‘Door onze brede kennis van materialen, ruime ervaring én flexibele houding, verrassen wij onze klanten telkens weer met creatieve oplossingen.’

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over APPKUNS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!