Automotive Congres 'Talking Traffic' met slimme Fontys & Tu/e oplossingen

  • Automotive
  • Bron: Fontys

Fontys lectoraat Automotive demonstreert tijdens het Automotive Congres Talking Traffic op 31 maart slimme oplossingen die het verkeer veiliger maken.

Automotive Congres 'Talking Traffic' met slimme Fontys & Tu/e oplossingen

Studenten van de Fontys opleidingen mechatronica, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en automotive werkten samen met studenten van de opleidingen Toegepaste Psychologie en ICT. Samen met TU/e studenten van de faculteiten Human Technology en Industrial Design bedachten ze tastbare producten voor parkeren door minder validen, de dode hoek van de rechter buitenspiegel, afnemende alertheid bij autorijden en het automatisch afstand houden tot de voorganger.

Smart parking

Minder validen kunnen met dit systeem een parkeerplaats zoeken. Het beheer van de parkeerplaatsen is centraal geregeld via een database waarin alle mogelijke minder-validen parkeerplaatsen zijn opgenomen. De gebruiker is met het systeem in staat zelfstandig een vrije parkeerplaats te detecteren en deze plaats te reserveren voor gebruik en hier is een uniek navigatiesysteem voor ontwikkeld. De studenten ontwikkelden de logica en look and feel van het systeem en er kwam veel programmeerwerk bij kijken.

Smart vision

De dode hoek is nog steeds een reden voor veel ongelukken. De dode hoek van de rechter buitenspiegel wordt geprojecteerd in het display van de bestuurder in het voertuig. Vooral voor ouderen, die de nek beperkt kunnen draaien, is dit een manier om veilig blijvend aan het verkeer te kunnen deelnemen. Het beeld moest 180 graden worden gedraaid omdat de buitenspiegel een reflectiebeeld toont, een complexe programmeerklus!

Vision based adaptive cruise control

Voor dit project werd gebruik gemaakt van een Toyota Prius waarbij gas geven, remmen en sturen door een computer werden overgenomen. Er is een adaptief cruise control systeem ontwikkeld, dat zorgt voor het behouden van een bepaalde minimale afstand tot de voorganger. Het is gebaseerd op informatiesignalen, afkomstig uit een op de auto gemonteerd Mobil Eye camerasysteem.

Smart Workload

Afnemende alertheid tijdens het autorijden door ouderen is te merken aan hun stuurgedrag. Door studenten Toegepaste Psychologie is onderzoek verricht naar de invloeden die daarbij van belang zijn. Gebaseerd op dit onderzoek is een systeem ontwikkeld dat de bestuurder waarschuwt bij afnemende alertheid. Het systeem is ingebouwd in de rijsimulator van het Fontys lectoraat Automotive control op de automotive campus in Helmond. Alle projecten laten duidelijk zien dat het gebruik van sensortechnologie en ICT een grote vlucht aan het nemen is binnen Automotive.

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!