Bedrijven groeien door op Kempisch Bedrijvenpark

  • Regionale ontwikkeling

Een plek in Zuidoost-Brabant waar bedrijven groeien en waar voldoende ruimte is om zich verder te ontwikkelen. Met die doelstelling startte het Kempisch Bedrijvenpark in 2011. Guus Stappaerts, accountmanager van het bedrijvenpark, benadrukt dat het bedrijvenpark geen tweede Brainport campus is.

Bedrijven groeien door op Kempisch Bedrijvenpark

“Wel zien we ook op het KBP dat innovatie en slimme technologieën worden benut zowel in het bedrijfsgebouw als in het productieproces”, vertelt Stappaerts.

Het allereerste bedrijf (2011) dat koos voor de grond van het bedrijvenpark was Squall International, een bewerker en leverancier van kwartsglas en producent van glascomponenten, afkomstig uit Hapert. Stappaerts: “Squall heeft het perceel onlangs verdubbeld naar tienduizend vierkante meter.”

Redenen voor bedrijven zoals Squall om zich op het terrein te vestigen zijn, naast voorzieningen en bereikbaarheid, vooral het behoud van het personeel. “Medewerkers blijven het kapitaal van je bedrijf. Ook voor Squall International geldt dat medewerkers die het bedrijf groot hebben gemaakt graag in de regio blijven werken. Het Kempisch Bedrijvenpark was een perfecte kans voor dit bedrijf zich verder te ontwikkelen en de komende jaren te blijven groeien.”

Meerdere bedrijven uit de Kempen hebben zich de afgelopen jaren gevestigd op het KBP, zoals VDL Fibertech, Diffutherm en de transportbedrijven Van der Heyden en Van Dingenen. Inmiddels is 55% van het terrein verkocht en liggen en zijn diverse kavels gereserveerd.

Wortels in de regio

De bedrijven, die van oorsprong vaak al sterk geworteld zijn in de regio, maken gebruik van voorzieningen die speciaal voor hen zijn gerealiseerd. De directe aansluiting op de A67 is daar een voorbeeld van, met de realisatie van de N284 als provinciale weg die alle kavels ontsluit. De aansluiting, die een vlotte navigatie naar nabijgelegen steden zoals Antwerpen, Eindhoven en Venlo mogelijk maakt, is ook een opsteker voor omliggende gemeenten. “De nieuwe provinciale weg en aansluiting op de A67 is echt een verbetering van de bereikbaarheid van deze regio”, weet Stappaerts. Maar ook de groene inpassing en het glasvezelnetwerk zorgen voor een prettig werkklimaat.

Jezelf laten zien

Het Bedrijvenpark haakt ook in op de jaarlijks georganiseerde Dutch Technology Week. In die week vindt Kempentech plaats, een goede manier voor het bedrijvenpark om zich stevig in de regio te profileren. De vijftien bedrijven die inmiddels vanaf het bedrijvenpark opereren, laten tijdens het tweedaagse evenement zien wat ze in huis hebben. Ook andere bedrijven uit de regio mogen aansluiten.

Het thema tijdens de editie in 2018 was het presenteren van nieuwe technieken bij maakbedrijven. Het bedrijf Willems Baling Equipment, inmiddels druk bezig met de bouw van een nieuw pand op het KBP,  nam een machine mee voor het verpakken van pallets en de productie van balen “Dit soort machines wordt over de hele wereld geleverd. Het is geweldig om aan elkaar te kunnen laten zien wat hier in de Kempen wordt gemaakt.”

Speeddaten

In een speciaal daarvoor ingerichte accommodatie presenteerden bedrijven tijdens Kempentech hun openstaande vacatures. Werkzoekenden sloegen aan het speeddaten met bedrijven. Dat dergelijke initiatieven hard nodig zijn, blijkt wel uit het feit dat ook bedrijven op het bedrijvenpark zitten te springen om nieuw personeel.

“Met name in de maakindustrie en logistiek zitten bedrijven verlegen om extra handen en dat merken ook de bedrijven uit de Kempen. Denk aan magazijnmedewerkers, chauffeurs, softwareontwikkelaars en machine operators.”

Verder ontwikkelen op KBP

Uiteindelijk groeien bedrijven die zich op het bedrijvenpark hebben gevestigd verder, en vergroten hun markten naar Europa en zelfs verder. “Doordat bedrijven zich verplaatsen naar het KBP, ontstaat ook weer ruimte op de andere bedrijventerreinen voor groeiende bedrijven.”

Samenwerking is er ook met het Huis van de Brabantse Kempen, deze organisatie richt zich op het verbinden, initiëren en uitvoeren van regionale projecten onder andere op het gebied van economie, landbouw, vrijetijdseconomie en energie.. “Het huis, dat gevestigd is in het Infocentrum op het bedrijvenpark, werkt bijvoorbeeld aan het verbeteren van de bereikbaarheid, scholing van studenten en profilering van deze regio.”

Het KBP wordt omgeven door een groene ecozone, met nieuwe natuur en wateropvang. Daarnaast biedt het ook ruimte voor twee woonclusters. Het maakt ruim en landelijk wonen aan de dorpsrand van Hapert mogelijk. Het eerste cluster is vrijwel verkocht, met het tweede cluster wordt binnenkort een start gemaakt.

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over KEMPISCH BEDRIJVENPARK (KBP):

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!