Beveland Wonen: dé nieuwste woningcorporatie van Zeeland!

  • Bouw

Per 1 juli 2019 fuseerden zij al juridisch en sinds 1 januari 2020 gaan ze officieel samen verder onder de naam ‘Beveland Wonen’. RWS partner in wonen uit Goes en R&B Wonen uit Heinkenszand hebben hun krachten gebundeld. Hierdoor zijn ze minder kwetsbaar, kunnen ze efficiënter werken, een nog hogere kwaliteit bieden en een aantrekkelijke werkgever zijn.

Beveland Wonen: dé nieuwste woningcorporatie van Zeeland!

Twee jaar geleden ging R&B Wonen zich oriënteren op de toekomst. Zij deden uitgebreid onderzoek naar schaalvergroting. “Door de wet- en regelgeving ben je als kleinere woningcorporatie behoorlijk kwetsbaar. Wij moeten namelijk over een gemiddelde sociale huurwoning drie tot vier maanden van de huuropbrengsten afstaan aan verhuurdersheffing en vennootschapsbelasting”, vertelt Peter Bevers, bestuurder van Beveland Wonen en voorheen van R&B Wonen. Deze hoge belastingdruk zorgt ervoor dat woningcorporaties minder kunnen bijbouwen dan het Rijk van ze vraagt of dat huurders langer moeten wachten totdat hun huis wordt gerenoveerd. 

Schaalvergroting

Bevers: “Op korte termijn was opschalen nog niet nodig, maar met het oog op de toekomst wel verstandig. We hebben ons georiënteerd op verschillende samenwerkingsvormen, waaronder fuseren. Binnen het samenwerkingsverband Zuidwest samen hadden we al een samenwerking met RWS Goes. Bij R&B Wonen hadden we heel scherp ‘als we gaan fuseren, dan is er maar één partij waarmee we dat willen doen: RWS Goes’. Vanaf dat moment hebben we de verkenning naar een eventuele fusie samen voortgezet.”

Kracht van Beveland Wonen

De woningcorporaties willen allebei graag nieuwe dingen proberen. In dat opzicht lijken ze op elkaar. Maar ze vullen elkaar ook goed aan. Zo heeft RWS Goes veel kennis van duurzaam bouwen en R&B Wonen veel ervaring met alternatieve woonvormen, zoals de curavie woningen en tiny houses. “We hebben dezelfde houding: innovatief nadenken over duurzame oplossingen”, licht Maarten Sas toe. Sas was bestuurder van RWS Goes en vormt nu samen met Bevers het bestuur van Beveland Wonen. “We draaien een jaar samen. Vanaf 1 juli 2020 ga ik met een gerust hart en vooral trots met pensioen”, zegt Sas. “Collega’s hebben elkaar inmiddels gevonden, er hangt een plezierige sfeer. We hebben geen twee bestuurders nodig. Dat is niet efficiënt. En als je wil besparen, moet je dat overal doorvoeren.”

Kostenbesparing

“Vanaf 2021 besparen we structureel 1 miljoen op onze kosten. Dit zit o.a. in minder personeelskosten, advieskosten, accountantskosten en andere kosten die we nu niet meer dubbel hebben. We willen dat dit ten gunste van de huurders komt. Samen met onze twee huurdersverenigingen zoeken we uit op welke manier we dit miljoen het beste in kunnen gaan zetten”, aldus Bevers.

Aantrekkelijke werkgever

De fusie heeft er ook toe geleid dat de woningcorporatie een aantrekkelijkere werkgever is. In Zeeland is het best lastig om aan personeel te komen. Maar na de fusie kregen ze maar liefst 300 reacties op hun vacatures. Ongekend in deze tijd van een krappe arbeidsmarkt. De nieuwe woningcorporatie heeft nu meerdere mensen op een afdeling, waardoor ziekte of personeelsverloop makkelijker opgevangen kan worden. En ze hebben specialisten aan kunnen nemen, zoals een specialist automatisering. Het bedrijf telt nu zo’n 125 medewerkers. “Tevens zijn we met deze omvang een grotere opdrachtgever voor de bouwsector in deze regio. Wij zijn bovendien een van de woningcorporaties die nog steeds woningen bouwen. Dat maakt ons een belangrijke speler in de regio”, aldus Bevers.

Nieuwe locatie Rabobank Goes

Beveland Wonen is een woningcorporatie die woningen verhuurt aan personen die niet op eigen kracht in hun woningbehoefte kunnen voorzien. Met circa 11.000 woningen zijn zij in Zeeland één van de grotere woningcorporaties. Zij verhuren woningen in de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. Vanaf 1 juli 2020 werken zij niet meer vanuit het Stationspark in Goes en het Van der Bilt plein in Heinkenszand, maar vanuit de nieuwe locatie aan de Livingstoneweg in Goes. In dit Rabobankpand heeft Beveland Wonen twee derde van de oppervlakte gekocht en is nu flink aan het verbouwen. De huidige vestigingen in Goes en Heinkenszand staan te koop.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over BEVELAND WONEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!