Bij Hauck Heat Treatment neemt de groei én de temperatuur toe

  • Technologie

Eind oktober 2019 is hij in gebruik genomen: de nieuwe full-metal oven van Hauck Heat Treatment in Eindhoven, waarmee het bedrijf kan voldoen aan de vraag naar nieuwe producten. Met binnen-afmetingen van 1,2 bij 1,2 bij 2 meter is het niet alleen de grootste metallische vacuümoven in het uitgebreide ovenpark van Hauck HT, maar zelfs van de hele Benelux.

Bij Hauck Heat Treatment neemt de groei én de temperatuur toe

“Deze nieuwe vacuümoven is een mooie verbreding van ons ovenpark”, vertelt Steffen Schneiders, Plant Manager bij Hauck HT. “Door zijn metallische binnenkant kunnen we onder een hoger vacuüm werken en treedt er minder verkleuring op aan de oppervlakte van de producten. Het is dus een schoner type oven, waarmee we kunnen voldoen aan hogere eisen die bepaalde klanten stellen.”

Wat doet Hauck Heat Treatment?

Hauck HT bewerkt stalen onderdelen die nodig zijn voor de algemene machinebouw. Door deze op hoge temperaturen te verwarmen en vervolgens heel snel weer te koelen, wordt het staal harder, slijtvaster en sterker. Machines met door Hauck HT behandelde delen worden ingezet voor de lucht- en ruimtevaart of de halfgeleiders industrie (ASML), maar ook in de voedingsbranche en de automobiel industrie. “Wij leveren onze dienst voor een breed scala aan machines. Elke afzonderlijke branche heeft weer specifieke eisen voor de stalen onderdelen.” Bij Hauck HT werken 60 mensen in een twee-ploegen dienst, van 6 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds.

Schoner en duurzamer

Eén operator per ploeg bedient de nieuwe vacuümoven. Terwijl binnenin de oven de temperatuur kan oplopen tot zo’n 1200 graden, gaat de vacuümoven pas open nadat is afgekoeld tot 80 graden. Voordat een operator het product aanraakt is het uiteraard helemaal koud. “Door de full metal binnenkant van deze vacuümoven is er vele malen minder warmte nodig dan bij het opwarmen van vacuümovens met een grafieten binnenkant. Enerzijds is het dus een oven die veel schonere producten levert en anderzijds verbruikt hij minder energie en heeft kortere procestijden.”

Nieuwe bedrijfshal

De nieuwe vacuümoven van Hauck Heat Treatment neemt een grondoppervlakte van zo’n 100 m² in beslag. “Het is een redelijk complexe oven en om die goed te laten functioneren, is er ruimte nodig”, vertelt Schneiders. “Zo’n oven is zoveel meer dan alleen de werkruimte. Er moet ook plek zijn voor de grote pompen, de koelwaterverdeling, een besturingskast en beladingsplaatsen voor producten voordat ze de oven in gaan.” De extra ruimte voor de nieuwe oven werd onlangs gecreëerd in een nieuwe bedrijfshal van 1000 m², die tijdens het jaarlijkse personeelsevent feestelijk werd geopend. Ook wordt daar een cleanroom in gebruik genomen voor het monteren en assembleren van producten, voordat ze de oven in gaan om vacuümgesoldeerd te worden.

Groei in werkzaamheden

“Onze medewerkers reageren positief op deze nieuwe ontwikkelingen. Er wordt in het bedrijf geïnvesteerd, dat is noodzakelijk voor onze verdere groei en je merkt dat dat positief is voor de werkmoraal”, aldus Schneiders. “Begin 2020 voegen wij nog 2 nieuwe, kleinere typen ovens toe aan ons ovenpark: 1 grafieten en 1 metallische oven. Ook deze worden in de nieuwe bedrijfshal geïnstalleerd. Beide ovens hebben hun eigen karakteristieken. Voor sommige producten is een metallische oven beter of noodzakelijk, voor andere producten een grafieten oven. Proceskosten verschillen ook behoorlijk. Het is aan de klant om te bepalen waar hij voor kiest. Wij zetten op beide technieken in om onze klanten zo optimaal mogelijk te bedienen.”

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over HAUCK HEAT TREATMENT EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!