BLOX stapelt vorm, functie en gemak

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Lödige Benelux

Per dag verhuizen wereldwijd drie miljoen mensen naar de stad. De stedelijke uitdagingen zijn omvangrijker dan ooit, elk geënt op één vraag: hoe creëren we een leefbare oplossing voor de gemeenschap van morgen?

BLOX stapelt vorm, functie en gemak

Non-profit organisatie BLOXHUB, onderdeel van de filantropische instelling Realdania, streeft een integrale oplossing na: in vorm, functie en vakgebied. Zo ook in hun nieuwste pand BLOX in Kopenhagen, ontworpen door Rem Koolhaas.

Een naadloze overgang tussen interieur en exterieur

BLOX overbrugt, volgens de website van het pand. Dat doet het gebouw fysiek, met nieuwe bruggen die de locatie met het stedelijk weefsel verbindt, maar ook in het grotere geheel worden bruggen gelegd. Het multifunctionele gebouw bevat woonappartementen, kantoorruimtes, winkels en restaurants en bovendien ruimtes voor expositie en onderzoek. Een naadloze overgang tussen interieur en exterieur moet tot stand komen door de directe omgeving te transformeren in een reeks openbare ruimtes, waaronder speel- en rustplekken.

Stedelijk intiem

Het pand is volgens ontwerpbureau OMA, van Rem Koolhaas, opgezet volgens de basisprincipes van het Deense modernisme: monumentaliteit, simpliciteit en beleefdheid. Vanuit die principes verbindt het vierkante, in blokken opgedeelde gebouw vier aangrenzende onderdelen van de stad: de waterkant, de haven, het Kierkegaards Square en het centrum. BLOX sluit daarmee een openliggende ruimte af, waardoor het plein een ‘intiem, stedelijke plaza’ wordt, terwijl de waterkant wordt opengebroken zodat het een bruisende plek kan worden.

Lichtelijk contrasterend met de drie principes van het ontwerp is de opbouw van BLOX. De naam zegt het al: de diverse elementen van het gebouw zijn haast willekeurig opgestapeld. De glazen gevel, die tot in het interieur doorloopt, heeft een lineaire functie. Veel onderdelen in het pand zijn transparant waardoor mensen zich bewust worden van elkaar. Dat stimuleert de interactie en doorbreekt de autonomie die doorgaans terug te vinden is in gestapelde secties.

Gemak als rode draad

Het concept van BLOX stamt uit 2006. Realdania was indertijd een creatieve hub voor architectuur, ontwerp en nieuwe ideeën. Hoewel BLOX voor het brede publiek toegankelijk zal zijn, streeft Realdania met BLOXHUB nog steeds het oorspronkelijke idee na: een ‘gedeelde plek voor de creatieve ambachten in stedelijke ontwikkeling, bouw, architectuur en ontwerp’. De samensmelting van deze vakgebieden uit zich in het samengaan van de gebouwfuncties. Je loopt haast naadloos van woning naar winkel, van kantoor naar garage.

Een volautomatisch parkeersysteem

Voor dit laatste onderdeel was Realdania op zoek naar een innovatieve en ruimtebesparende oplossing. Deze vond de instelling in het sleutelklare, volautomatische parkeersysteem van Lödige Industries, dat ondergronds in BLOX terecht kwam met een capaciteit voor 350 auto’s. Bezoekers hoeven zich niet ondergronds te begeven. De voertuigen worden op de begane grond in een cabine gereden, door een lift naar de ondergrondse parkeergarage verplaatst en automatisch naar een beschikbare plek gebracht. Op dezelfde wijze als een bezoeker van BLOX naar de plek van bestemming loopt, haalt hij zijn auto met gemak weer op uit de garage. Het parkeersysteem bespaart op deze wijze tijd en ruimte, een concept dat hand in hand gaat met het functiecombinerende ontwerp van BLOX.

Meer informatie over LÖDIGE BENELUX:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!