Bouw belangrijke afzetmarkt voor Hessels Poedercoating

  • Bouw
  • Bron: Hessels Poedercoating

Poedercoating is een snelle en zeer duurzame oppervlaktebehandeling, die producten verfraait en beschermt tegen corrosie, UV- en weersinvloeden. De bouw is voor de poedercoatingbranche een belangrijke sector. Veel bouwmaterialen worden behandeld met poedercoating.

Bouw belangrijke afzetmarkt voor Hessels Poedercoating

Ook wordt bouwmaterieel steeds meer gepoedercoat in plaats van gespoten of gelakt. Dit omdat poedercoating meer slijtvast is en het materieel een betere uitstraling geeft.

Bij Hessels Poedercoating in Breda heeft de bouw een aandeel van 15 à 20% in de totale omzet. Arjen Hessels, directeur van Hessels Poedercoating licht toe: “Bij de vorige kredietcrisis, in 2008, vormde de bouw bij ons een omzetaandeel van maar liefst 75%. Dat was een kritische periode en daarvan hebben we geleerd. We waren er te afhankelijk van. Nu hebben we dit veel beter gespreid over diverse branches en sectoren.”

Woningbouw

Woningbouw was booming. Zowel nieuwbouw als renovatie. Maar door de stikstof en PFAS perikelen is een belangrijk deel van de bouw stil komen te liggen, zijn projecten vertraagd, uitgesteld of zelfs stopgezet. Tel daar de gevolgen van het coronavirus bij op en de bouw is opnieuw een onzekere factor.

Steigerbuizen

Toekomstverwachtingen

“Ja, we hebben bij Hessels last van de gevolgen van het coronavirus. Niet alleen de bouw, maar bijvoorbeeld ook de automotive heeft het zwaar. En dat is voor ons ook een belangrijke sector”, zegt Hessels. “Maar ik heb er vertrouwen in dat het allemaal weer gaat aantrekken. Als er meer duidelijkheid komt, het vertrouwen van consumenten en bedrijven verder toeneemt en er een vaccin komt, zullen we weer gaan bewegen richting normale aantallen en prijzen.”

Trots

De producten die Hessels Poedercoating de afgelopen 20 jaar heeft behandeld gaan de hele wereld over. De kans is groot dat wanneer je op een bankje zit in een park in Göteborg of Dubai, dat dat bankje in Breda is voorzien van een slijtvaste laag. “Op de boulevard in Cannes staan tientallen ronde plantenbakken met een doorsnede van ruim 2 meter, die door ons zijn voorzien van een slijt- en stootvaste laag rode poedercoating. Ik wil er deze zomer naartoe om te gaan kijken”, vertelt Hessels trots.

Den Haag

Maar ook dichterbij huis geeft Hessels zijn visitekaartje af aan de bouw. In Den Haag aan het Spuiplein verrijst ´Amare´. Amare is de naam van het toekomstige onderwijs- en cultuurcomplex. De hoogwaardige afwerking voldoet aan hoge esthetische en akoestische eisen. Panelen, deuren, ramen en trappen zijn in stijl. En buiten bepalen de kolommen het beeld. Die lijken op reusachtige stemvorken. Amare krijgt een hoge mate van duurzaamheid, meldt de bouwcombinatie Cadanz, die het complex realiseert. Er wordt gewerkt met gerecycled beton en op het dak komt 4000 M2 aan zonnepanelen.

Modern

Wie wel eens door een woonmagazine, zoals VT Wonen bladert of een tv-programma over woninginrichting ziet, kent ze ongetwijfeld: de stalen taatsdeuren. Een nieuwe trend. Hessels: “Het lijkt wel een hype, iedereen wil zo’n deur in zijn huis. Traditioneel werden ze uitgevoerd in zwart staal, maar met poedercoating kunnen ze in alle gewenste kleuren worden geleverd, passend in ieder interieur. Van een architect kregen wij de vraag of wij 30 taatsdeuren konden leveren in een heel specifieke kleur. Omdat het geen standaard RAL kleur was, is de poederleverancier voor ons gaan puzzelen, mengen en testen. En toen hadden we hem, één op één!”

Stalen deuren

Foto: © Weekamp Deuren

Wegenbouw en infrastructuur

Op en rond autowegen schittert de poedercoating van Hessels op geleiderails, signaleringsborden en -behuizing, draagconstructies, frames, geluidsschermen, zonnepanelen, palen, masten, brugdelen, brughekwerken, balustrades, metaalgaas en hekken.

Veiligheid

Op de bouw nemen de veiligheidseisen nog steeds toe. Steigers, bouwliften, loopbordessen, afscheidingen, valbescherming en hekwerken zijn hiervan een goed voorbeeld. Het materieel wordt steeds robuuster en tegelijkertijd ook lichter, dus er worden andere materialen gebruikt. Aluminium in plaats van staal. “Onlangs hingen wij de nieuwe poedercoatinstallatie vol met duizenden stuks steigerbuizen, draaikoppelingen, voetplaten, klemmen, t-stukken en spieën”, vertelt Hessels. “Vooraf werden de producten eerst door ons gestraald en daarna gloednieuw afgewerkt met een polyester eindlaag in RAL 2004, oranje zijdeglans. Totaal 2700 M2 te poedercoaten oppervlak voor een internationale opdrachtgever.”

Meer informatie over HESSELS POEDERCOATING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!