Brabant Water blikt terug op succesvolle informatiemiddag omtrent Waterkwaliteit

Op dinsdag 29 mei jongstleden organiseerde Brabant Water een informatiemiddag omtrent ‘waterkwaliteit’ op haar waterproductiebedrijf in Veghel. De informatiemiddag was bedoeld voor zakelijke klanten van de organisatie die waterkwaliteit extra belangrijk vinden.

Brabant Water blikt terug op succesvolle informatiemiddag omtrent Waterkwaliteit

In de media is de laatste tijd meer dan gemiddeld aandacht geweest voor waterkwaliteit en verstoringen daarin. Dit leidde tot vragen als: "wat betekent dit voor de kwaliteit van het drinkwater" en "is er in de toekomst nog voldoende kwalitatief water beschikbaar." Tijdens de informatiemiddag in Veghel gaven Milou Dingemans van KWR Watercycle Research Institute en Jeroen Castelijns van Brabant Water antwoord op deze vragen.

Waterkwaliteit tot de bron

Milou Dingemans, toxicoloog van KWR Watercycle Research Institute, ging in op de waterkwaliteit tot aan onze bron. Bij KWR beoordeelt Milou de mogelijke gezondheidskundige risico's van stoffen met relevantie voor de watercyclus. Ze vertelde hoe stoffen in water onderzocht worden en welke testmethoden daarvoor beschikbaar zijn. Aan de hand van een voorbeeld liet ze zien wat er gebeurt met stoffen die worden aangetroffen in water. Als deze worden onderzocht kijkt men naar verschilende doelgroepen en gradaties van kwetsbaarheid. Op die manier wordt beoordeeld of er gezondheidskundige risico's zijn en wanneer de concentratie van stoffen schadelijk is voor de mens. Ook vertelde ze over toekomstige analysemethoden zoals bioassays.

Waterkwaliteit na de bron

Vervolgens vertelde Jeroen Castelijns, sectieleider Adviescentrum Waterwinning & Grondstoffen van Brabant Water vol passie over de drinkwaterbronnen van Brabant Water. Hij lichtte toe dat het (drink)water in provincie Noord-Brabant uit beschermde bodemlagen komt en dat dit water meestal meer dan 100 tot wel zo'n 1000 jaar oud is. Destijds brachten wij mensen nog geen chemische stoffen in het milieu. Dat maakt grondwater tot een hele betrouwbare grondstof. Daarnaast liet Jeroen zien hoe Brabant Water voor iedere bron een passend monitoringsprogramma ontwikkelt en uitvoert. Een uitgebreid grondwatermeetnet met periodieke kwaliteitsmetingen in verschillende lagen van de ondergrond vormt daar een belangrijk onderdeel in.

Rondleiding

Na de presentaties kregen de aanwezige klanten een rondleiding langs de waterzuiveringssystemen en onthardingsinstallaties in Veghel. Ook de reinwaterkelders kwamen aan bod. Deze zijn geheel voorzien van zonnepanelen waarmee Brabant Water haar eigen energie opwekt. Tenslotte zagen klanten hoe slib werd afgevoerd voor hergebruik in de landbouw.

Meer weten over waterkwaliteit?

Wilt u meer weten over waterkwaliteit of wilt u misschien ieder kwartaal een waterkwaliteitsrapportage ontvangen van de waterproductiebedrijven waarvan uw bedrijf water ontvangt? Neem dan contact op met Marc van Hal op telefoonnummer 073 683 80 32 of Franco Moonen op telefoonnummer 073 683 80 22.

Meer informatie over BRABANT WATER GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!