Buitenlandse stagiairs mogelijk oplossing voor toekomstige krapte in de Zeeuwse procestechniek

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Bio Base Europe Coöperatie

Een samenwerkingsverband van Scalda, Dow Benelux en Bio Base Europe Coöperatie is gestart met een onderzoek om MBO studenten uit diverse Europese landen te interesseren voor een stage als operator of onderhoudstechnicus in de Zeeuwse procesindustrie.

Buitenlandse stagiairs mogelijk oplossing voor toekomstige krapte in de Zeeuwse procestechniek

De arbeidsmarktkrapte heeft voor deze beroepen een structurele component en zal, ondanks de huidige en tijdelijke  economische recessie, snel toenemen. Internationale werving voor stages en toekomstige banen wordt door de betrokken partijen als realistische optie gezien. Het onderwijs- en kennisniveau moet dan wel goed op de gewenste profielen van de Zeeuwse procesbedrijven aansluiten. Mogelijk kan ook het in de regio aanbieden van aanvullende scholing in procestechniek
en taalkennis hierin voorzien. In het onderzoek zullen ook de mogelijkheden voor huisvesting van deze studenten of misschien toekomstige werknemers worden geïnventariseerd.

Op basis van de bestaande profielen van operator en onderhoudstechnicus wordt van de opleidingen in de diverse Europese landen onderzocht in hoeverre deze overeenkomen, of in ieder geval aansluiten. Tevens wordt naar Europese regio’s gekeken waar in deze sector mogelijk werkloosheid heerst, of minder baankansen zijn voor die jongeren. In het project, dat een jaar zal duren, wordt de haalbaarheid om deze studenten voor een stage naar Zeeland te halen onderzocht.

Het haalbaarheidsonderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit de “Aanjaagmiddelen” van de Provincie Zeeland en wordt door Dow Benelux, Scalda en Bio Base Europe Coöperatie gezamenlijk uitgevoerd. Leenknegt licht nog toe dat “het van belang is dat gedurende het project ook andere Zeeuwse procesbedrijven bij het onderzoek worden betrokken, om zo tot voldoende en goede stageplaatsen te komen. We organiseren daarom binnenkort een themabijeenkomst met als doel de sector hier nauwer bij te betrekken”.

Meer informatie over BIO BASE EUROPE TRAINING CENTER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!