Burgerwindcoöperatie West-Betuwe voorziet 40.000 huishoudens in stroom

De inwoners van het Rivierengebied, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden. Bij verkeersknooppunt Deil en op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Avri in Geldermalsen bouwen zij sinds enige tijd hun eigen windmolenparken onder het Betuwewind project.

Burgerwindcoöperatie West-Betuwe voorziet 40.000 huishoudens in stroom

De windmolens op deze terreinen, ongeveer voor de helft in het bezit van de coöperatie, zullen in 2019 stroom gaan produceren voor ruim 40.000 huishoudens. De windmolenparken zijn echter niet alleen positief voor de burgers. Ook ondernemers zien kansen in het project. Zij krijgen de kans om op de voorgrond te treden als investeerder én kunnen een lidmaatschap van de Burgerwindcoöperatie cadeau doen aan hun medewerkers en/of klanten.

Lid-windaandeelhouder

Bijzonder aan het Betuwewind project is dat inwoners uit de fusiegemeente West Betuwe en andere omliggende gemeenten zoals Culemborg, Buren en Tiel kunnen mee-investeren in de nieuwe parken. Wie lid wordt van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe (BWB), de eenmalige kosten hiervan zijn 50 euro, krijgt het recht om als lid-windaandeelhouder een bedrag tot € 15.000 in te leggen. Tot aan de zomervakantie loopt een ledenwerfactie waarbij nieuwe leden zich kunnen melden. Het lidmaatschap staat zowel open voor particulieren als voor bedrijven.

Populair

Investeren in Nederlandse windprojecten is populair, zegt Betuwewind-woordvoerder Wim van Beuzekom. “We verwachten veel belangstelling om mee te doen met de windparken bij Deil en Avri. Zeker ook doordat de burgerwindcoöperatie geen winstoogmerk heeft en een hoger rendement kan uitkeren dan veel commerciële partijen doen.”

Een BWB-lid ontvangt maximaal 15 jaar een rendement tussen de 4 en 10% over zijn inleg. Het rendement hangt samen met de jaaropbrengst van het windpark: hoe meer het heeft gewaaid, hoe hoger het rendement.

Windenergie is onmisbaar

Van Beuzekom nodigt ondernemers uit om creatief om te gaan met de kansen die de windparken bieden. “Windenergie is onmisbaar voor het slagen van de energietransitie in Nederland. Steeds meer Nederlanders en bedrijven gaan zelf aan de slag met windenergie. Door als ondernemer die beweging te ondersteunen, zet je jezelf op de kaart als een vooruitstrevende en betrokken onderneming. Geef het lidmaatschap van de burgerwindcoöperatie cadeau aan je medewerkers. Of gebruik het als opvallend extraatje in een reclamecampagne. Een mooi, waardevol cadeau.”

Duurzame toekomst

Voorzitter Hans van Zuijdam van VNO-NCW Rivierenland staat achter de komst van de windmolens. “De enige toekomst die we hebben is een duurzame toekomst. Ook onze regio moet daarom investeren in de energietransitie, dat kunnen we niet alleen aan anderen overlaten. De energietransitie biedt heel veel kansen voor de regio. Die moeten we niet onbenut laten.”

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!