De dynamiek bij Lamb Weston / Meijer vraagt om doorontwikkeling

  • Arbeidsmarkt

Lamb Weston / Meijer is de nummer twee producent van de wereld als het gaat om diepgevroren aardappelproducten, appetizers en gedroogde aardappelvlokken. Het bedrijf groeit nog steeds en staat daardoor voor toenemende uitdagingen op het gebied van de productiehoeveelheid.

De dynamiek bij Lamb Weston / Meijer vraagt om doorontwikkeling

Eén manier om aan de toenemende vraag naar frites te voldoen is het invoeren van een vijfploegendienst als alternatief voor de vierploegendienst.

De aardappelverwerker heeft zes fabrieken in Europa, waarvan vier in Nederland. Eén daarvan staat in het Zeeuwse Kruiningen. Wouter Labruijere is daar verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Hij licht de verandering met betrekking tot de ploegendiensten toe: "We verwerken hier ongeveer 40 ton friet per uur. Dat doen we nu met ruim 350 medewerkers  In de tijd van het vierploegensysteem produceerden we 12 dagen achter elkaar volcontinu waarna het tijd was voor onderhoud en schoonmaak. Sinds 4 maart zijn we in Kruiningen overgeschakeld op een vijfploegensysteem. In dit systeem werkt een medewerker 6 diensten achter elkaar en is dan 4 dagen vrij. Dat is beter voor de arbeid/rust-verhouding. Bovendien kunnen we nu nog meer produceren hetgeen uit bedrijfseconomisch oogpunt het uitgangspunt was. De reacties van onze medewerkers zijn overwegend positief, met name vanwege de extra rust. Ook de bedrijfsleiding is tevreden omdat deze duurzame inzetbaarheid voor ons positief is.”

“Wij willen als internationaal merk nog meer naar buiten treden. Dat doen we bijvoorbeeld door lokale sponsoring maar ook door lidmaatschap van een netwerkorganisatie zoals Regio in Bedrijf”
Wouter Labruijere, HR-manager Lamb Weston / Meijer

Ontwikkelen 

De nieuwe werkwijze zorgde er voor dat er ook enkele banen bijkwamen. Lamb Weston / Meijer gaat pro-actief te werk om vacatures in te vullen. Labruijere daarover: “Wij zetten daarvoor verschillende middelen in. We werven zelf via personeelsadvertenties, online en via Facebook, maar ook via de ‘inhouse-afdeling’ van onze uitzendpartner. De mooiste vorm van werven is als kandidaten solliciteren omdat ze enthousiaste verhalen horen van onze medewerkers. De vijf ploegendienst is aantrekkelijk voor medewerkers, mede vanwege de ploegentoeslag. Wie bij Lamb Weston / Meijer komt werken krijgt bovendien ook de kans om door te ontwikkelen. In bijvoorbeeld het vak van operator kun je hier landelijk erkende diploma’s halen op verschillende, niveaus.”  

Ontwikkelpaden

De mogelijkheden voor interne opleidingen zijn legio bij Lamb Weston / Meijer. “Er zijn diverse ontwikkelpaden waarbij het traject van het bedienen tot het beheersten van machines centraal staat. Ook flexibele inzet van medewerkers op verschillende afdelingen zoals aardappelontvangst, productie en inpak komt steeds vaker voor.”

Inhouse-opleidingstraject

Samenwerking met onderwijsinstellingen in de regio zoals de ROC’s Markiezaat en Scalda en Hogeschool Zeeland is voor Lamb Weston / Meijer erg belangrijk. Labruijere licht toe: “We hebben hier continu stagiaires op zowel onze producerende als ondersteunende afdelingen. Er zijn volop voorbeelden van stagelopers die hier na hun studie vast aan het werk zijn gegaan. Het Markiezaat College heeft hier ook een ‘inhouse-opleidingstraject’, waarbij een docent van die school hier iedere dinsdag op locatie les geeft aan een klas met ruim 20 leerlingen die worden opgeleid op niveau 3. En ook onze eigen medewerkers geven dan gastlessen. Dat is heel waardevol.”

Auteur: Ron van Kuijk

Meer informatie over LAMB WESTON/MEIJER V.O.F.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!