De Green Chemistry Campus: op naar een groenere wereld

  • Innovatie & MVO

Bankjes of verpakkingen van olifantsgras. Verf uit zeewier. Biobased plastic op basis van suikerbietenloof. Allemaal duurzame, groene producten die ontwikkeld worden op de Green Chemistry Campus. Steeds meer mensen beseffen dat het anders moet in de wereld.

De Green Chemistry Campus: op naar een groenere wereld

Foto © Nick Franken: Dietmar Lemmens, gemeente Bergen op Zoom & Petra Koenders, directeur Green Chemistry Campus

Zij zien hoe belangrijk hergebruik is, dat fossiele grondstoffen als olie en gas leiden tot klimaatverandering en vervangen moeten worden door groene alternatieven. Daarom zijn veel ondernemers en studenten bezig met nieuwe ideeën en producten. Innovaties die heel belangrijk zijn voor de toekomst, vertelt Petra Koenders, directeur van de Green Chemistry Campus. ‘’Kijk, je hebt afbreekbaar plastic en niet-afbreekbaar plastic. Voor de consument is dat allemaal niet bij te houden, dus komt al het plastic afval op één hoop. Hier wordt gekeken hoe dat anders kan, beter. Zodat we ook dit kunnen scheiden en hergebruiken."

Vergroening

Wat er in Bergen op Zoom gebeurt, wordt door overheden en bedrijven nauwlettend in het oog gehouden. ”Hier ontstaan echt baanbrekende ontwikkelingen", zegt Koenders trots. Een van de belangrijkste onderzoeken is wel het winnen van aromatische chemicaliën uit reststromen. Het op de Campus gevestigde Shared Research Center Biorizon houdt zich hiermee bezig. “Nu haalt de chemische industrie basischemicaliën-die in veel alledaagse producten voorkomen- vooral uit olie. Als dat niet meer hoeft, zijn we niet meer afhankelijk van aardolie, is er minder CO2 uitstoot en kan de chemische industrie verduurzamen. Een enorme stap naar vergroening van onze maatschappij. Grote bedrijven waaronder Covestro, Cargill en SABIC kijken belangstellend mee." Het is een langdurig proces, geeft ze aan. “Biorizon denkt vanaf 2025 de eerste bio-aromaten op commerciële schaal te kunnen produceren."

Uitvliegen

De Green Chemistry Campus faciliteert die processen en onderzoeken. Met een pand op het terrein van SABIC, waar ondernemers gebruik kunnen maken van allerlei apparaten en werkruimtes, maar ook van kennis. Heeft een ondernemer een marketingplan nodig, moet een uitvinding worden gepatenteerd of gefinancierd? De Green Chemistry Campus kan erbij helpen. Het gaat dan vooral om innovaties op het gebied van verpakkingen en bouw-gerelateerde producten. “Een idee concreet maken en 'op de markt brengen' is nog niet zo eenvoudig", legt Koenders uit. “Wij kunnen daarbij helpen, onder andere via het programma BioVoice. Grote en kleine bedrijven worden hierbij gekoppeld. Als er een 'klik' is, kan het kleine bedrijf een innovatiecontract verdienen, waardoor het verzekerd is van financiële steun, coaching en begeleiding. Het grote bedrijf krijgt een oplossing voor zijn probleem. Win-win dus!" Op een gegeven moment is het de bedoeling dat een ondernemer vanuit de Campus ook weer verder gaat, zegt Koenders. Naar een fabriek of bedrijf, zodat het product ook daadwerkelijk op de markt kan worden gebracht. “Ondernemers moeten uitvliegen."

Bankjes in het park

De Green Chemistry Campus werkt samen met allerlei bedrijven, overheden, scholen en kennisinstellingen in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland: de Biobased Delta. De gemeente Bergen op Zoom ondersteunt het initiatief, samen met de provincie Noord-Brabant en de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN. “Voor bedrijven geeft dat vaak vertrouwen", zegt Dietmar Lemmens van de gemeente Bergen op Zoom. “Bovendien kunnen we soms nét wat extra's doen. Zo is er bijvoorbeeld het bedrijf Vibers. Dat maakt onder andere lichtgewicht betonnen producten waarin olifantsgras is verwerkt, zoals bankjes. Door als eerste afnemer (‘launching customer’) dit nieuwe product af te nemen, gaven we dit bedrijf nét het duwtje dat nodig was. Deze bankjes staan in het Anton van Duinkerkenpark. Sindsdien maakt het bedrijf flinke stappen. Vibers is echt een van de successtory's van de Green Chemistry Campus."

Meer informatie over GREEN CHEMISTRY CAMPUS:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!