Debat over Brabantse cultuur tijdens CultuurCafé van BrabantKennis

Cultuur is sociaal cement: samen werken aan een bloemencorso of carnavalswagen bindt de lokale gemeenschap. Maar hoe krachtig is het (samen)bindend vermogen van cultuur nog in tijden van individualisering, internet en sociale media?

Debat over Brabantse cultuur tijdens CultuurCafé van BrabantKennis

Bij het levend houden van een culturele traditie moet de oude generatie open staan voor vernieuwing en durven loslaten. Maar lukt dat wel? BrabantKennis nodigt je uit voor een stevig debat over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant.

Brabantse cultuur

De provincie Noord-Brabant kent een bruisend verenigingsleven en een actieve cultuurparticipatie, die vaak vertrekt vanuit een hecht, sociaal weefsel. Het willen verbinden hoort bij de Brabantse mentaliteit. Er bestaat in Brabant een wil om het zélf te doen, zonder hulp van bovenaf, van ambtelijke instanties. Cultuur is sociaal cement: samen werken aan een voorstelling, bloemencorso of carnavalswagen bindt de lokale gemeenschap. Het voedt de hang naar het eigene en stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht.  

Debat BrabantKennis

Maar hoe krachtig is het (samen)bindend vermogen van cultuur nog in tijden van individualisering, internet en sociale media? Daar waar het gemeenschapsgevoel het grootst is, vaak in de dorpen en op het platteland, verschraalt de culturele voedingsbodem. Jongeren trekken naar de stad en een sterk vergrijzende bevolking blijft achter. Het aantal amateurkunst-beoefenaren loopt terug en het werven en binden van jonge vrijwilligers blijkt lastig. De nieuwe generatie is meer online dan offline actief. Hoe vitaal is de Brabantse gemeenschapszin? BrabantKennis nodigt je uit voor een stevig debat over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant.  

CultuurCafé

Het debat wordt op 12 februari gehouden in cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Het avondvullende programma begint om 19.00 uur. 

Meer informatie over BrabantKennis:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!