Delegatie Provincie Noord-Brabant op werkbezoek bij Spierings Smart Logistics

  • Logistiek & Vervoer

Op dinsdagochtend 5 juni bracht het team Mobiliteit goederen en vervoer van de provincie Noord-Brabant een werkbezoek aan Spierings Smart Logistics. “Een topochtend!” aldus gastheer Frank Bruurs.

Delegatie Provincie Noord-Brabant op werkbezoek bij Spierings Smart Logistics

Onder het genot van koffie met gevulde koeken nam hij zijn bezoekers mee door de geschiedenis: hoe een stuwadoorsbedrijf met één grote klant uitgroeide tot een allround logistiek dienstverlener voor vele klanten. Logistiek manager Jelle van Hasz ontvouwde de toekomstplannen: de nieuwbouw van een duurzaam distributiecentrum in 2019, met docks direct gekoppeld aan de containerterminal. Natuurlijk kreeg het gezelschap ook een rondleiding in het huidige warehouse en konden de bezoekers met eigen ogen aanschouwen, hoe snel een container vanaf het schip voor een dock van het Spierings Smart Logistics magazijn kan staan.

Krapte op arbeidsmarkt

Een onderwerp dat uitgebreid aan bod kwam was de krapte op de logistieke arbeidsmarkt en hoe Spierings daarmee omgaat. “Het is al 15 jaar een uitdaging voor ons om goede stuwadoors te krijgen en aan ons te binden, maar het lukt ons nog steeds om lokaal mensen te vinden”, aldus Frank. De diverse initiatieven die Spierings op dat gebied neemt, werpen hun vruchten af. De salarissen liggen hoger dan die binnen het beroepsgoederenvervoer. Stuwadoors doorlopen een groeicurve waarin ze bij goed presteren binnen 4 jaar uitgroeien van beginner tot expert. Bij piekdrukte krijgen medewerkers bovendien een bonus voor extra geloste/geladen containers en het bedrijf beloont niet-ziek-zijn met een extra toeslag. Door deze bonus-malus regeling wist Spierings het torenhoge ziekteverzuim onder stuwadoors in een aantal jaren terug te dringen van 17 tot 3 procent.

Sociaal ondernemen

Het belangrijkste element om medewerkers voor een lange periode aan het bedrijf te binden, is misschien wel de sociale factor: de goede begeleiding en coaching die nieuwkomers bij Spierings krijgen van hun ervaren teamleiders. Eén van de bezoekers benadrukte het belang van dit ‘sociaal ondernemen’, dat door de Provincie gewaardeerd en aangemoedigd wordt. De delegatie was ook zeer geïnteresseerd in de verdere ontwikkeling van Smart Hub als een ‘ultramodern postkantoor’ met mooie mogelijkheden voor stadsdistributie met elektrische auto’s.

Trucks van de weg

Binnen de provincie Noord-Brabant wordt de logistiek aangemerkt als een topsector, waarbinnen kennis, technologie en innovatie een grote rol spelen. Eén van de belangrijkste agendapunten voor de toekomst is de zogenaamde ‘modal shift’: goederentransport zoveel mogelijk van de weg halen en verplaatsen naar spoor of binnenvaart. Containerterminals als de BCTN in ‘s Hertogenbosch werken als een magneet op bedrijven die kiezen voor duurzaam vervoer over het water. “Door de unieke ligging van onze Smart Hub, direct aan de waterkade, in combinatie met het uitgebreide logistieke dienstenpakket en ons nieuw te bouwen warehouse, hebben we hier alles in huis om deze strategische visie van de Provincie optimaal te ondersteunen”, aldus Frank Bruurs.

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over SPIERINGS SMART LOGISTICS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!