Democratiefabriek op Aventus

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Aventus

Vanaf maandag 5 maart 2018 komt de Democratiefabriek naar Aventus.

Democratiefabriek op Aventus

Het is een interactieve tentoonstelling voor jongeren, gemaakt door het Fort van de Democratie, die 5 weken lang in de regio staat. Jongeren gaan zelf aan de slag met de spelregels van de democratie.  Leven in een wereld vol verschillen levert een bruisende maatschappij op, maar ook veel conflicten. Om elkaar de ruimte te geven, hebben we allerlei regels en wetten bedacht. Democratie betekent vrijheid, maar wat betekent deze vrijheid en hoe ga je om met tegengestelde meningen en belangen, botsingen tussen culturen en groepen? Democratie ontstaat niet vanzelf. De tentoonstelling wil de studenten van Aventus uit Apeldoorn, Deventer en Zutphen bewust maken van ieders eigen rol in de maatschappij en hen helpen in hun ontwikkeling van democratisch burgerschap.

Spelregels van de democratie

Gedurende 5 weken gaan de studenten van Aventus aan de slag met democratie. In werkvormen die schuren en verrassen. Soms zijn ze oncomfortabel en zelfs irritant. Het gaat namelijk over de studenten zelf. Om hun eigen wereldbeeld, twijfels, meningen en ambities. In de vorm van discussie, dialoog, spel en actie leren ze wat het betekent onderdeel te zijn van een democratische samenleving. De tentoonstelling zal ook bezocht worden door vmbo-leerlingen uit Apeldoorn. Een aantal studenten van Aventus voert een aantal extra opdrachten uit rond democratie en verkiezingen. Zij zullen deze vmbo-leerlingen tijdens de tentoonstelling begeleiden.  

Studenten in debat met lokale politici op 14 maart

De tentoonstelling is onderdeel van een democratieproject op school, gekoppeld aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een aantal studenten organiseert daarom voor hun medestudenten een debat met lokale politici over thema’s die jongeren raken, zoals jongerenhuisvesting, het vluchtelingenbeleid, voorzieningen voor jongeren, werkgelegenheid etc. Dit debat staat gepland op woensdag 14 maart, van 15.30 uur t/m 16.30 uur. Locatie: Laan van Mensenrechten te Apeldoorn.

Studenten stemmen op school

Het democratieproject wil studenten uitnodigen om hun eigen stem uit te brengen tijdens de eerstkomende gemeenteraadsverkiezingen. Dit zal ook daadwerkelijk op school mogelijk zijn. Aventus locaties te Apeldoorn (Laan van de Mensenrechten) en Zutphen (Stationsplein) zullen voor het eerst een stembureau zijn voor de verkiezingen.

Meer informatie over Aventus Apeldoorn:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!