Diervoederindustrie loopt voor op ‘Smart Industry’

  • Industrie
  • Bron: KSE Process Technology

Het gebruik van de term ‘Smart Industry’ is hot. Dit maakt KSE-directeur Adriaan Smulders onder andere op uit het rapport, ‘Dutch Industry fit for the future’.

Diervoederindustrie loopt voor op ‘Smart Industry’

Dit beschrijft de transitie van de industrie naar een digitale wereld waarin ICT diep doordringt in alle facetten van het productieproces.

Verbinding

Smart Industry wordt dus gedreven door de inzet van ICT, waarbij machines onderling met elkaar verbonden zijn en slim kunnen worden aangestuurd. Deze verbinding geldt niet alleen binnen de fabriek maar ook tussen bedrijven onderling. Het gaat om slimme producten, processen en diensten. Er is een volledige integratie van administratie, orderintake, productie, verpakking en oplevering aan de klant. Alle data hoeft maar één keer ingegeven te worden in het automatiseringssysteem.

Wat ik me alleen afvraag is of de term ‘Smart Industry’ echt iets nieuws is of slechts het nieuwe modewoord van 2015? Want tijdens het diervoeder productieproces, waar machines, transport, opslagsystemen, meetinstrumenten en besturingssoftware nauw met elkaar moeten samenwerken, wordt het zogeheten ‘Smart Industry’ al jaren toegepast.

Future Proof automatisering

Voor de diervoederindustrie en premixmineral is procesdata omzetten tot bruikbare informatie namelijk niet nieuw. In 1988 werd software al op deze markt gebracht. In 2000 kreeg dit een extra boost door nieuwe technologieën waardoor de automatisering ‘Future Proof’ werd. Oftewel, vanaf dat moment was het mogelijk de automatisering voor machines en fabrieken te laten mee-evolueren. Resultaat: software die niet om de zoveel jaar volledig vervangen hoeft te worden bij verandering van hardware. Deze blijft up-to-date, ook wanneer productielijnen ge-update, ge-upgrade, of vernieuwd moeten worden. Dit betekent lagere kosten en minder verstoring van de bedrijfsvoering.

Maar hoe vraagt u zich nu misschien af? Door bij de opzet van de software gebruik te maken van hardware-onafhankelijke modules. Procesautomatisering vereist kennis van processen, machines, apparatuur en expertise. Wanneer deze kennis geborgd wordt in software-objecten wordt het mogelijk alle prestatie-indicatoren real-time, waar ook ter wereld, te gebruiken. Industriële standaarden zoals ISA88 en ISA95 zorgen voor een ontwerp dat ook voor niet-programmeurs te volgen is. Resultaat: de mogelijkheid tot het bepalen van het Overall Equipment Effectiveness (OEE) en het monitoren van KPI’s voor alle productielijnen.

De term ‘Smart Industry’ is naar mijn mening geen loze kreet maar ook zeker geen onbekend fenomeen en bij vele diervoederproducenten volledig ingeburgerd. Smart Industry is een noodzaak om te kunnen concurreren met de lage-lonen-landen. Smart Industry neemt geen banen af, maar creëert banen en zorgt dat de productie in Nederland kan blijven.

Van het efficiënt inrichten van productieprocessen, het effectief inspelen op de klantvraag met klant specifiek gemaakte producten tot het op afstand in multi-language verlenen van service wordt met behulp van het Proces Managementsysteem, afgekort Promas, door KSE al jaren gedaan. Dus één ding is zeker, Smart Industry of niet, KSE is er volop mee bezig en kan / wil niet meer terug!

Meer informatie over KSE PROCESS TECHNOLOGY B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!