Digitale vrachtbrief zorgt voor eerste grensoverschrijdend transport

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: MobiCoach

TransFollow is er trots op te kunnen aankondigen dat het eerste grensoverschrijdend transport inmiddels heeft plaatsgevonden met behulp van de TransFollow e-CMR: de digitale vrachtbrief.

Digitale vrachtbrief zorgt voor eerste grensoverschrijdend transport

Onder toezicht van het Franse FNTR (Fédération Nationale des Transports Routiers) en het Spaanse ASTIC (Asociación de Transporte Internacional por Carretera) en mede georganiseerd door het IRU (International Road Transport Union), is halverwege januari de eerste vracht sinaasappelen in Perpignan (Frankrijk) aangekomen na een reis van 1300 kilometer vanaf Huelva (Spanje). De Spaans-Franse grens werd overgestoken bij Le Perthus.

Bredere strategie

Dit transport tussen Spanje en Frankrijk diende als lancering van de e-CMR, met de eerste grensoverschrijding in transport ooit die gebruik maakte van digitale vrachtbrieven ondersteund door TransFollow. Hun platform is onderdeel van een bredere strategie om verschillende handelsfacilitaire systemen te digitaliseren en biedt een vergrote efficiency, real-time data uitwisseling, een verbeterde zichtbaarheid voor verschillende partijen en verminderde operationele kosten.

'Weg vrijmaken'

René Bruijne, algemeen directeur van TransFollow vertelt dat “Dit eerste grensoverschrijdende transport, met behulp van de TransFollow e-CMR, kenmerkend is voor de inspanningen van alle betrokken partijen. De Franse en Spaanse leden van de IRU laten hun toewijding zien door met dit eerste transport de digitalisering van vrachtbrieven in hun dagelijkse gang van zaken op te nemen. Dit transport test ons digitale systeem volledig en geeft bewijs van zijn gebruiksgemak aan zowel nationale organisaties en hun leden als aan regeringen en toezichthouders. We verwachten een snelle mate van integratie met significant gebruik van de TransFollow e-CMR, wat de weg vrijmaakt voor andere landen om de e-CMR in gebruik te nemen. Dit geeft tegelijkertijd meer bedrijven de kans om TransFollow te gaan implementeren en van al zijn voordelen gebruik te maken.”

CMR vrachtbrief

Voor internationaal vervoer over de weg wordt de CMR vrachtbrief gebruikt als het officiële contract tussen de verzender, de transporteur en de ontvanger van de goederen. Het biedt het papieren bewijs van de logistieke overdracht en is het enige document wat de vrachtwagenchauffeur bij zich draagt in relatie tot de te vervoeren goederen.

Digitale afhandeling

TransFollow biedt de digitale afhandeling van de CMR, is juridisch rechtsgeldig en een gemakkelijk te gebruiken platform wat meer en meer wordt ondersteund door derde partij leveranciers van de logistieke sector. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor leveranciers van fleet management, transport management en warehouse management systemen. Met de integratie van TransFollow in derde partij applicaties en systemen, verkrijgen eindgebruikers ook toegang tot het platform en kunnen zij snel starten met het gebruik van de digitale vrachtbrief zonder daar een hoge investering voor te hoeven doen.

Ook Mobicoach verwelkomt ontwikkeling

Ook MobiCoach laat weten blij te zijn met deze ontwikkeling: "Dat TransFollow in meer en meer landen inzetbaar is als juridisch rechtsgeldige digitale CMR, opent de deuren voor een internationale papierloze orderafhandeling. Door chauffeurs gebruik te laten maken van een mobiele fleet management oplossing en onze koppeling van MobiScout Mobile en TransFollow, zijn transportbedrijven en eindklanten in staat meer inzicht te verkrijgen in het orderproces. Ook internationaal. We verwelkomen deze ontwikkelingen dan ook met open armen en hopen dat andere landen spoedig volgen."

Protocol e-CMR

Het protocol voor de e-CMR, als toevoeging op de algemene CMR, is effectief in gebruik genomen op 5 juni 2011. Tegenwoordig is dit al in elf landen rechtsgeldig waaronder Frankrijk, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Slowakije, Spanje en Zwitserland.

Met dit eerste internationale grensoverschrijdende transport, gefaciliteerd door TransFollow en met bijdragen van IRU leden in Frankrijk en Spanje, is een belangrijk mijlpaal voor de e-CMR ontwikkeling gezet. Dit bewijst dat het werkt en gemakkelijk te implementeren en gebruiken is. Ook is het waarschijnlijk de start voor andere landen om in deze ontwikkeling mee te gaan en daarmee vergroot direct de potentie van de digitale vrachtbrief voor het algemene doel.

Meer informatie over MOBICOACH B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!