DKX kent na 34 jaar alle hoeken van Europa

  • Zakelijke dienstverlening

In vierendertig jaar kan veel gebeuren. Voor DKX koeriers en warehousing in Tilburg is er het nodige veranderd maar veel is hetzelfde gebleven. De service en klantgerichtheid bijvoorbeeld, waardoor tientallen klanten al decennialang hun vertrouwen in DKX stellen. Sommigen zelfs al vanaf het allereerste begin. En wat ook is gebleven? Het telefoonnummer 013-5334933.

DKX kent na 34 jaar alle hoeken van Europa

De naam is al een paar keer gewijzigd. Maar ach... 'what's in a name', zo schreef Shakespeare vier eeuwen geleden al. DKX staat voor De Kok Xpress en bestaat in de huidige vorm sinds januari 2019. De wortels reiken dieper, tot 1986. Dat is het jaar waarop Ruud Engelhart voor zichzelf begon en als éénmansbedrijf de firma EKD heeft opgericht: Engelhart Koeriers Diensten. Dat begon met slechts één bestelwagen en een personenauto, zo weet DKX-directeur Valiant de Kok zich te herinneren. Engelhart heeft halverwege de jaren '80 echt pionierswerk verricht in Tilburg en Midden-Brabant. “Zelfstandige koeriersdiensten waren er toen nog niet of nauwelijks.” Inmiddels heeft het koeriersbedrijf letterlijk alle hoeken van het land én van heel Europa gezien. Van Noorwegen tot Griekenland.

EKD: de beginjaren

De Kok vertelt een anekdote over de beginjaren van het bedrijf. “Engelhart werkte bij een café aan de Heuvel in Tilburg. Daar raakte hij aan de praat met een aantal ondernemers die uiteindelijk zijn eerste klanten zijn geworden. Drie van deze bedrijven zijn na 34 jaar nog steeds klant bij ons”, zegt hij. Dat zijn: W&R Etiketten, SMS-Art Group en GMI Gereedschapmakerij.

Van EKD naar Hinlogics

Bij het onverwacht overlijden van Ruud Engelhart in 1999 gaat het koeriersbedrijf, inmiddels gevestigd aan de Bosscheweg, over naar een nieuwe eigenaar en wordt hernoemd tot Hinlogics. Rond de eeuwwisseling volgt opnieuw een verhuizing, nu naar de J.F. Vlekkeweg, en Hinlogics groeit daar verder uit. “In 2004 volgde een bedrijfsmatige reorganisatie waarbij we kozen voor een nieuwe opzet: compacter, krachtiger en dichter bij onze roots”, zegt de directeur. Op 14 februari van dat jaar nemen De Kok en zijn toenmalig compagnon Heemskerk het bedrijf over. “We hebben daarbij de toenmalige naam Hinlogics aangehouden omdat deze inmiddels bekend was bij onze klanten.” Hinlogics verhuist vervolgens naar een locatie aan de Quirijnstoklaan.

Van Hinlogics naar DKX

Een nieuw hoofdstuk in de bedrijfsgeschiedenis breekt aan in oktober 2018 als compagnon Heemskerk de zaak verlaat om gezondheidsredenen. Per 29 januari 2019 is de huidige naam DKX ingevoerd en sinds vorige zomer is het bedrijf te vinden aan de Orionstraat 55 te Tilburg.

Een écht familiebedrijf

Voor DKX gaat geen spoedopdracht te ver, op elk moment van de dag én nacht. Directeur De Kok noemt een voorbeeld: “Om elf uur 's avond worden we gebeld door een klant, om een machineonderdeel op te halen in Maastricht en dat naar Den Haag te brengen. Om vier uur 's nachts was de bestelling al op de plaats van bestemming.” Juist die kleinschalige, persoonlijke benadering is voor veel klanten zo belangrijk, zegt hij. “Daar zijn we al vanaf de allereerste dag sterk in. Wij gebruiken “korte lijnen.” We zijn nog steeds een echt familiebedrijf, net als in de beginjaren”, legt De Kok uit. Ook zijn vriendin Karlien werkt in de zaak, op de administratie. “We zijn groot geworden door onszelf te blijven.”

 Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over KOK XPRESS, DE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!