Duurzaam en lokaal betrokken blijven, ook als internationale speler

  • Industrie

Duurzaamheid bereik je op de meest uiteenlopende wijzen. Het beschermen van materialen is er één van. De high tech coatings en verfsystemen van Baril Coatings zijn hiervan een voorbeeld in veel sectoren en worden wereldwijd gebruikt. Toch blijft het bedrijf tevens lokaal betrokken.

Duurzaam en lokaal betrokken blijven, ook als internationale speler

Technisch directeur Joost Broeders vertelt over Baril: “We ontwikkelen en produceren verfsystemen en coatings voor veel soorten ondergronden en toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan constructie- en machinebouw, bruggen en containers. Maar ook voor beton, muren en eindlagen. Zelfs die hebben, naast hun esthetische waarde, vooral een beschermende werking.”

Baril Coatings is met name actief in Europa, maar levert eveneens in de USA. De duurzame aanpak spreekt in veel sectoren aan. Eén van de geleverde merken, DualCure, garandeert zelfs levenslange bescherming. Broeders: “We ontwikkelen onze duurzame producten op meerdere vlakken. De samenstelling is vanzelfsprekend belangrijk, maar ook de benodigde hoeveelheid en de wijze van aanbrengen zijn bepalend.”

Zelf ontwikkelen

Het is gelukt om het benodigde aantal lagen terug te brengen naar twee. Dat scheelt niet alleen veel tijd, maar ook hoeveelheden. Minder benodigde coating en verf is vanzelf duurzame winst. Als die beschermlagen het bovendien veel langer uithouden en minder snel beschadigen, bespaart het tevens in onderhoud. Baril Coatings ontwikkelt zelf nieuwe producten, maar is bovendien een gewaardeerde sparringpartner voor de vakmensen die de materialen aanbrengen. “We denken graag en vaak mee over de juiste specificaties voor verfsystemen, in samenwerking met de uitvoerende partijen”, aldus de technisch directeur. “Daar is, naast duurzaamheid, tijd een belangrijke factor. Omdat we dunnere lagen mogelijk maken die tegen een stootje kunnen, kan er eerder doorgewerkt of getransporteerd worden.”

Blijvend lokaal betrokken

Hoewel Baril internationaal actief is, wijst Joost Broeders erop dat de banden met de regio nog altijd erg belangrijk worden gevonden. “We zijn onder meer een leerwerkbedrijf en werken samen met zowel mbo- als hbo-onderwijsinstellingen in Noord-Brabant. Er lopen hier bijna een heel jaar leerlingen en stagiairs mee. We hebben via de VNCI Topsector Chemiebeurs tevens een beurs mogelijk gemaakt voor studenten van de Universiteit Eindhoven.” En daar blijft het niet bij. Baril is aangesloten bij de Biobased Delta in West-Brabant en werkt met de DSM-vestiging in Waalwijk samen in onderzoek naar nieuwe biobased bindmiddelen. “Als MKB’er wil je betrokken blijven bij je eigen omgeving. Er ook laten zien wie je bent en wat je doet. Daarom sluiten we graag aan bij RegioinBedrijf. Dat is goed voor dat belangrijke, lokale netwerk en een mooie manier om aandacht te vragen voor de voorbeeldfunctie die we hopen te vervullen.”

“Duurzaamheid is eigenlijk bij alles het kernwoord”, legt Broeders uit. Baril Coatings heeft er zelfs een Europees Ecolabel voor gekregen. Het zit ’m niet alleen in productontwikkeling maar ook in bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen. Als chemisch producent is bovendien veiligheid een belangrijk issue. “Je kunt alleen op een gecertificeerde en verantwoorde wijze deze hoogwaardige kwaliteit brengen”, vat de directeur samen.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven 

Meer informatie over BARIL COATINGS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!