Duurzame Flowserve technieken besparen kosten

  • Technologie

De Amerikaanse multinational Flowserve is marktleider op het gebied van vloeistofbeheersing. Het bedrijf ontwikkelt, levert, onderhoudt en test pompen, kleppen en mechanische asafdichtingen voor onder andere de energie, chemie, water en olie & gas sector. Flowserve is als internationale speler een duurzame partner die efficiency flink kan verbeteren en veel downtime weet te voorkomen.

Duurzame Flowserve technieken besparen kosten

Flowserve is als internationale speler een duurzame partner, gericht op maximale efficiency en minimale downtime.

Pieter Teesink is Engineering Manager bij de Etten-Leurse vestiging van Flowserve. Hij vertelt hoe duurzaam denken en oog voor efficiency van systemen hebben geleid tot belangrijke innovaties. “We zijn niet alleen vanwege de beurswaarde altijd bezig met doorontwikkelen”, legt hij uit. “We hebben oog voor de wereld en het klimaat. Ook hier leeft het besef dat fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk voorhanden zijn en dat zuinig zijn op wat we hebben gepast is.”

Er zijn dus meerdere redenen om te willen besparen op gebruik, geeft Pieter aan. En met slimme technieken als big data, robotica, Smart Industry en predictive maintenance valt veel te winnen. Flowserve heeft naam gemaakt door innovatieve Flow Control oplossingen te ontwikkelen. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen om betrouwbaarheid en prestaties voor industriële toepassingen. De pompen worden onder andere ingezet om de samenleving te wapenen tegen de effecten van de wereldwijde klimaatverandering en een stijgende zeespiegel, bijvoorbeeld bij de vernieuwing van de Afsluitdijk. Ook naar het verbruik van systemen wordt veel kritischer gekeken, om zowel energie als kosten te besparen.

Industrial Internet of Things

Het monitoren, plannen en onderhouden van systemen krijgt een compleet nieuwe invulling bij steeds meer bedrijven. Ontwikkelingen op het gebied van sensoren, cloud computing en wireless technologie zorgen er bijvoorbeeld voor dat er veel data beschikbaar is: onder andere over de conditie, prestaties en werkpunten van equipment. Flowserve biedt producten, diensten en software om deze data om te zetten in informatie die het mogelijk maakt betere beslissingen te nemen over de inzet en het onderhoud van equipment.

See what matters

Nauwgezet controleren, plannen en bijstellen

Bij sommige pompen komt het nog nauwkeuriger op controle aan, bijvoorbeeld omdat er bij uitval direct productieverliezen of veiligheidsrisico’s op kunnen treden. Hiervoor ontwikkelde Flowserve het online systeem ‘Predictive Analytics’. Op basis van algoritmes krijgen operators en onderhoudsteams direct inzicht in de stand van zaken, opgedeeld in twee categorieën: predictive maintenance en energy optimization. Het eerste zorgt voor zeer nauwgezet onderhoud en vervanging op momenten dat het werkelijk nodig is. Zo wordt ‘Lean’ werken een stuk eenvoudiger. Het tweede is gericht op optimaal energiebeheer. De algoritmes geven advies over hoe een pomp tegen een lager energieverbruik bedreven kan worden, maar ook of bijvoorbeeld de interne spelingen dusdanig verlopen zijn dat er sprake is van significante rendementsverliezen.

Op een raffinaderij of in een krachtcentrale staan tevens duizenden minder kritische pompen, waarvoor Flowserve Wireless Monitoring oplossingen biedt die tegen een veel lagere investering via bijvoorbeeld bluetooth te monitoren zijn. De specialisten hebben een scala aan opties om onderhouds- en energiekosten te minimaliseren en tegelijkertijd de ecologische footprint van equipment tijdens de gehele levensduur te beperken. Niet alleen voor hele grote spelers overigens, ook kleinschaligere producenten kunnen zo veel winst behalen.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven 

Meer informatie over FLOWSERVE B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!