Duurzame rookgasventilatoren in energiecentrale.

  • Industrie
  • Bron: Machinefabriek Boessenkool

25 ton draait met 750 toeren per minuut !

Duurzame rookgasventilatoren in energiecentrale.

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo staat bekend om het uiterst nauwkeurig produceren van grote onderdelen in de machinebouw. Onlangs ontving zij een interessante productieorder voor twee waaiernaven in een rookgasventilator voor de energiecentrale op de Maasvlakte.

Met het oog op hun hoge toerental en verstelbare schoepen aan de buitenzijde zijn de waaiernaven niet alleen forse maar ook nauwkeurig te fabriceren  onderdelen. Een functionele nauwkeurigheid, omdat de kleinste afwijking van het berekende optimum een vlekkeloze werking danig uit balans kan brengen. Storingen zijn niet alleen erg vervelend maar kosten vaak extra reparatie of onderhoud. En stilstand van de centrale kost gelijk kapitalen.

De rookgasventilator wordt geleverd door de firma Howden Netherlands in Hengelo. Howden Netherlands levert en onderhoudt axiale en radiale ventilatoren voor aan- en/of afvoer van warmte of koeling.

De twee waaiernaven, onderdeel van een complete ventilatorrotor, zijn door Howden in bestelling gegeven bij Cast:ing Schiedmayer (Duitsland),. Zij zorgen voor de levering van de complete ventilatorrotor (Naven / Binnenwerk / Hoofdas / Lagerset) en de aansturing tijdens de fabricage.

25 ton draait met 750 toeren per minuut !
De waaiernaven hebben een diameter van 2.51 m en een leeg gewicht van 4.500 kg per stuk.  Na het samenbouwen van de waaiernaven met het binnenwerk en de schoepen tot waaiers, hebben deze waaiers een buitendiameter van 3,76 m en een gewicht van 8.000 kg per stuk. Beide waaiers vormen samen met een tussenas de rotor, en hiermee ontstaat dan een roterende massa van 25.000 kg bij een toerental van 750 rpm.
 
Een blik op de constructietekening, bij Machinefabriek Boessenkool, leert dat de waaiernaven voor de rookgasventilator uit 100 mm dikke stalen ringen bestaan. Omdat de waaier op hoge toeren draait en het afbreukrisico zo groot is, wordt een uiterst nauwkeurige afwerking vereist.
De passing van de waaiernaaf op de as moet zo nauwkeurig mogelijk zijn. De speling tussen de waaiernaaf en de as is dan ook slechts 0,01 mm. Zelfs geringe maatafwijkingen veroorzaken trillingen (onbalans) met als gevolg  lagerschade, beschadiging van de rotoras of zelfs aanlopen van schoepen tegen het ventilatorhuis.

Testen
Om een trillingsvrije loop te garanderen ondergaat de waaiernaaf (Leeg, zonder onderdelen) een dynamische balanceertest en na het samenbouwen met de diverse onderdelen (die vooraf ook dynamisch of statisch zijn gebalanceerd) zal er op de bouwplaats tijdens het proefdraaien de laatste dynamische test worden uitgevoerd.
De rookgasventilator zal tijdens een productiestop van de energiecentrale gemonteerd worden.

De waaiers voor de rookgasventilator stellen aan het laswerk qua sterkte en hitte-inbreng hoge eisen. Maar ook voor het oplossen van dit soort vraagstukken geeft Boessenkool een passend antwoord. Onder ASME IX -keur last Boessenkool de waaiers m.b.v. een K-naad van 70 mm volledig rondom.

100 % magnetisch en 100 % US onderzocht
Al het gebruikte staal is vooraf 100 % ultrasoon gekeurd. Het laswerk ondergaat naast een magnetisch onderzoek op oppervlaktescheurtjes ook een honderd procent ultrasoon onderzoek. Ultrasoon brengt zelfs de kleinste inwendige haarscheurtjes en materiaal fouten aan het licht. Om te voorkomen dat scheurtjes, die als de waaier eenmaal in bedrijf is, tot een breuk kunnen leiden. Bovendien garandeert het zorgvuldig geselecteerde en ultrasoon geteste staal, met 3.1 materiaal certificaten, natuurlijk een maximale levensduur van de ventilator.

Het spectaculair nauwkeurig verspanen van grote afmetingen, het specialistische laswerk én de planning en organisatie die dit soort projecten vraagt, sluit goed aan bij de referenties van eerdere projecten: o.a. sluisdeuren, geleidebanen voor hoogbouwmagazijnen, hijskraanframes, geleiding van een satellietschotel en de bewerking van pomphuizen.
Dit letterlijk en figuurlijk project van groot formaat past dus uitstekend bij de standaard competenties van Boessenkool.

Meer informatie over BOESSENKOOL B.V., MACHINEFABRIEK:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!