Een afvalvrij kantoor? Het kan echt dankzij de nieuwe wegwijzer van Rijkswaterstaat

Het klinkt ideaal, een afvalvrij kantoor, en dat is het ook. Het is een belangrijke stap om als bedrijf mee te werken aan een circulaire economie. Een wereld waarin we van afgedankte producten/materialen en afval nieuwe producten maken. Rijkswaterstaat stelde samen met enkele partijen een wegwijzer op.

Een afvalvrij kantoor? Het kan echt dankzij de nieuwe wegwijzer van Rijkswaterstaat

Deze wegwijzer helpt de facility manager om afval op kantoren zoveel mogelijk te voorkomen. Ook wordt er in de wegwijzer uitgelegd hoe afval op het werk goed gesorteerd wordt.

Facility manager aan zet

Een belangrijke rol in het proces naar een afvalvrij kantoor is binnen een bedrijf weggelegd voor de facility manager. Als FM'er ben je betrokken bij veel onderdelen van de organisatie. Hierdoor heb je als geen ander een ideale positie in het realiseren van een afvalvrij kantoor. Het is jouw taak om gedurende het hele proces (inkoop, gebruik en einde gebruik) waardebehoud van het product of dienst centraal te zetten.

Focus op de gehele cyclus

Een afvalvrij kantoor realiseer je niet door pas na gebruik na te gaan denken over hoogwaardig hergebruik. Je begint aan de voorkant van het proces: bij de inkoop. Als inkoper heb je een grote invloed op wat er wordt gekocht en welke afspraken er met leveranciers worden gemaakt. Hoe stel je de juiste vraag aan de markt? En hoe borg je optimaal gebruik en herbruikbaarheid van grondstoffen in het hele proces?

Stimuleer juist handelen

Nu je aan de voorkant de juiste producten hebt ingekocht, is het belangrijk de circulariteit in het gebruik te waarborgen. Alleen dan wordt afval daadwerkelijk geminimaliseerd. Dit doe je door te informeren over de juiste omgang met producten en grondstoffen. Hoe borg je dit in het proces in het proces? En hoe maak je medewerkers en partners écht bewust van de juiste handelswijze?

Sluit de kringloop

Na gebruik is het belangrijk dat de afspraken die tijdens inkoop zijn afgesproken, ook worden nageleefd. Het gaat hierbij om zaken zoals de juiste verwerking van de verschillende afvalstromen en het organiseren van de retourlogistiek. Hoe zorg je ervoor dat de grondstoffen uit jouw reststroom ook daadwerkelijk worden hergebruikt?

Wil je meer weten over het de weg naar aan afvalvrij kantoor. Bekijk dan de video van Rijkswaterstaat

Meer informatie over BAT BRABANTS AFVAL TEAM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!