Eerste testvluchten drones bij Aviolanda Aerospace

  • Maintenance
  • Bron: Aviolanda Aerospace

Het testen van drones op Aviolanda Aerospace is eindelijk mogelijk. Sinds 1 januari kunnen bedrijven twee uur in de week terecht om te vliegen met de onbemande vliegtuigen.

Eerste testvluchten drones bij Aviolanda Aerospace

Rob Nispeling, business development manager van Aviolanda Aerospace en dronesaanjager vanaf het eerste uur, is verheugd met de ontwikkelingen. Elke woensdag kunnen bedrijven terecht op Aviolanda om een testritje te maken met hun drone. ,,Binnen de ontheffing die bedrijven voor hun toestel hebben aangevraagd. Er zijn verder wel voorwaarden aan verbonden, maar dan gaat het vooral om technische specificaties”, legt Nispeling uit. ,,Bedrijven mogen komen en hun tijd verder zelf invullen.”

Ambities

De eerste testvluchten zijn inmiddels al geweest en de volgende staat ook alweer gepland. Het is goed nieuws voor Nispeling die in november nog een tegenslag kreeg te verduren. De groots aangekondigde ‘Drones-Only-Day’ die Aviolanda samen met de Koninklijke Luchtmacht organiseerde, viel toen in het water. De acht drones kregen op het laatste moment geen toestemming van de Leefomgeving en Transport (ILT) om te vliegen. ,,Dat was jammer”, zegt Nispeling nu. ,,Maar daarna hebben we constructieve gesprekken gehad over de toekomst.”

Dat heeft er dus toe geleid dat er sinds kort ruimte is om de drones te testen in Hoogerheide, bijna anderhalf jaar nadat bekend werd dat Aviolanda dé Europese testlocatie wil worden.

Hoop op uitbreiding

Op termijn hoopt Nispeling het aantal uren dat drones mogen vliegen per week uit te kunnen breiden. ,,Maar: je moet ook gewoon goed weer hebben. Een drone is niet zo weerbestendig als een vliegtuig.”

Een nieuwe Drones-Only-Day staat ook weer op de planning. Nispeling wil dat drie tot vier keer per jaar organiseren. Op zo’n dag moeten bedrijven en hobbyisten voor langere tijd het luchtruim tot hun beschikking hebben.

Bron: BN De Stem

Meer informatie over Aviolanda Woensdrecht:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!