eNose-netwerk rond haven- en industrieterrein Moerdijk wordt voortgezet

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Port of Moerdijk

Het eNose-netwerk in Moerdijk wordt voortgezet. Dat hebben de provincie Noord-Brabant, gemeenten Moerdijk en Strijen, Havenbedrijf Moerdijk, Attero, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, Shell, Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, ATM en CNC besloten na een evaluatie.

eNose-netwerk rond haven- en industrieterrein Moerdijk wordt voortgezet

De 29 eNoses op en rond het haven- en industrieterrein blijven nog minimaal drie jaar hun werk doen. Het netwerk wordt uitgebreid met 5 extra eNoses, die tot 1 januari 2018 met Rijkssubsidie waren geplaatst.

eNoses: elektrische neuzen

De elektronische neuzen staan sinds 2013 op en in de omgeving van haven- en industrieterrein Moerdijk. Ze meten relatieve veranderingen in de luchtsamenstelling en helpen om de herkomst van vrijgekomen stoffen te bepalen. Ze meten niet per bedrijf en de signalen zijn indicatief. Bij overschrijding van een bepaald niveau van een bepaalde stof in de lucht gaat er automatisch een signaal naar de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Zo kan onder meer geuroverlast zo vroeg mogelijk worden aangepakt.

Afname aantal geurklachten

De cijfers laten zien dat het goed gaat met de luchtkwaliteit in en om gemeente Moerdijk: het aantal geurklachten en eNose-signalen is de afgelopen twee jaar sterk afgenomen. Dat is niet alleen het resultaat van de eNoses; het komt ook doordat bedrijven en overheden steeds meer aandacht hebben voor de luchtkwaliteit in de omgeving. Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en het aantal geurklachten verder te verminderen is besloten het eNose-netwerk in ieder geval de komende drie jaar te continueren.

Een lerend systeem

Het eNose-netwerk is een lerend systeem dat nog verder verbeterd kan worden. De komende drie jaar besteden de partners in het project daarom extra aandacht aan het ontwikkelen van de techniek. Ook wordt ingezet op het uitbreiden van de kennis over het eNose-netwerk en het analyseren van de eNose-gegevens. Doel is verder om het aantal deelnemende bedrijven verder uit te breiden. In 2019 vindt opnieuw een evaluatie plaats.

Meer informatie over PORT OF MOERDIJK:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!