Europa kiest positie in bioplastics

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Centre of Expertise Biobased Economy

Het Europees Parlement heeft onlangs in een plenaire stemming voor het opstellen van wetten rond afvalverwerking binnen de EU Circular Economy Package gestemd. Deze stem erkent de bijdrage van bioplastics aan de Europese circulaire economie.

Europa kiest positie in bioplastics

De stem is daarnaast een duidelijk signaal dat hergebruik en recycling een prioriteit blijven binnen het najagen van een Europese circulaire economie. Dat concludeert technicus en journalist Andy Pye in een artikel voor de Prospector.

De wereldmarkt voor bioplastic verpakkingen werd in 2015 gewaardeerd op $6142 miljoen. Verwacht wordt dat deze markt verder zal groeien naar $25,368.7 miljoen in 2022. Een CAGR van 32,7 procent. Opmerkelijk volgens Pye als je kijkt naar de complicaties die er zijn rond de productie van op agro-gebaseerde grondstoffen. Het bioplastic verpakken vertegenwoordigd meer dan 50% van de marktvraag naar biologisch afbreekbare plastics.

Versterken link tussen circulaire economie en bio-economie

European Bioplastics (EUBP), de in Berlijn gevestigde vereniging voor de bioplastic industrie in Europa, is blij met de positieve uitkomst en steun voor het gebruik van biobased materialen voor verpakken. En met het verbeteren van marktomstandigheden voor dergelijke materialen en producten. ‘Deze stem is een belangrijke mijlpaal in het versterken van de link tussen de circulaire economie en de bio-economie in Europa. Biobased en gerecyclede materialen beginnen gelijkwaardig erkend te worden als een belangrijke oplossing om verpakken duurzamer te maken en onze afhankelijkheid van fossiele bronnen terug te dringen’, zegt François de Bie, Chairman van EUBP.

Organische recycling

De vergadering stemde ook voor aanpassingen van de Waste Framework Directive, dat een definitie van recycling ondersteunt, inclusief organische recycling. Een aparte inzameling van bio-afval zal worden opgezet door heel Europa, mogelijk gemaakt door inzameltools zoals composteerbare bio-afvalzakken. In aanvulling hebben de MEP’s gestemd voor uitsluiting van mechanisch of organisch recyclebaar afval van stortplaatsen. ‘Dit zorgt voor een belangrijke boost voor de secundaire resource markt binnen de EU. Biobased mechanische of organische recyclebare plastics steunen circulair denken door het verlagen van de CO2-uitstoot. Dat helpt het behalen van recycling quota’s en houdt waardevolle secundaire grondstoffen en hernieuwbare CO2 in de keten’, voegt De Bie toe.

Lees het volledige artikel van Andy Pye op Prospector.com

Meer informatie over Centre of Expertise Biobased Economy:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!