Fiscaal voordeel voor Franse bedrijven die samenwerken met Bio Base Europe Pilot Plant

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Bio Base Europe

Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP), een toonaangevende pilootfabriek voor biogebaseerde producten en processen gevestigd in de haven van Gent, is door de Franse overheid erkend als onderzoeksinstelling.

Fiscaal voordeel voor Franse bedrijven die samenwerken met Bio Base Europe Pilot Plant

Franse bedrijven die een beroep doen op de diensten van Bio Base Europe Pilot Plant kunnen hierdoor een fiscaal voordeel krijgen dat tot 30% van de factuur bedraagt. De uitbesteedde werken moeten wel kaderen in Onderzoeks-en Ontwikkelingsactiviteiten of gelinkt zijn aan Innnovatie. Bio Base NWE kondigde eerder al aan dat het Innovatiecoupons tot €30.000 toekent aan innoverende bedrijven die testen willen uitvoeren bij Bio Base Europe Pilot Plant. Zo wordt een samenwerking met BBEPP nu wel heel interessant voor Franse bedrijven, en in het bijzonder voor Franse KMO’s.

Onderzoek en Ontwikkeling

Een stijgend aantal landen gebruikt fiscale incentives als instrument om Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) en Innovatie te stimuleren. Ook Frankrijk heeft zo een systeem ‘Crédit Impôt Recherche’ genaamd, kortweg CIR. Alle industriële, commerciële of landbouwkundige bedrijven die belastingsplichtig zijn in Frankrijk kunnen via deze maatregel tot 30% van hun uitgaven voor Innovatie of ‘Onderzoek en Ontwikkeling’ recupereren, vb. uitgaven voor fundamenteel onderzoek, toegepast onderzoek of ontwikkeling van prototypes en pilootinstallaties.

Ook wanneer Onderzoeks- en Ontwikkelingsactiviteiten worden uitbesteed aan erkende O&O bedrijven, geniet men de voordelen van de CIR. Bio Base Europe Pilot Plant werd zo pas door de Franse overheid erkent als entiteit die O&O-activiteiten mag uitvoeren voor bedrijven in het kader van de CIR.

Proeffabriek voor Biobased

Bio Base Europe Pilot Plant is een proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen. Ze helpt bedrijven bij de riskante en dure opschaling van een innovatief laboratoriumproces naar een industrieel proces. Dit gebeurt door apparatuur en expertise ter beschikking te stellen aan bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen zoals bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biochemicaliën, biomaterialen enz.Bio Base Europe Pilot Plant werd opgestart in 2009 en draait intussen op volle toeren met reeds een 40-tal personeelsleden. Deze pilootfaciliteit is uitgegroeid tot een lichtend voorbeeld voor de biogebaseerde economie in Europa en trekt vele bedrijven aan uit binnen- en buitenland voor de ontwikkeling van hun innovatieprojecten.

Innovatiecoupons

Bio Base Europe Pilot Plant kwam onlangs nog in het nieuws met de Bio Base NWE Innocatiecoupons. Zo een coupon wordt uitgereikt door Bio Base NWE een 3-jarig, internationaal project met een budget van €6,2 miljoen dat in 2013 werd gelanceerd door de Europese Commissie om de ontwikkeling van de biogebaseerde economie in Noord-West Europa te stimuleren. Bio Base Europe Pilot Plant is partner in dit project. Een innovatiecoupon vertegenwoordigt een waardevan €10-30.000 en wordt toegekend aan KMO’s in Noord-West Europa. Ook het Noorden van Frankrijk behoort tot deze regio.Door middel van deze coupons kunnen KMO’s, in samenwerking met Bio Base Europe Pilot Plant, evalueren of het haalbaar is om hun innovatieve, biogebaseerde technologie op industriële schaal te ontwikkelen.

Meer informatie over BIO BASE EUROPE TRAINING CENTER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!