Flinke stijging in IPv6 bereikbare domeinnamen

  • Technologie
  • Bron: SIDN

Wereldwijd is IPv6 bezig met een flinke opmars. En hoewel we in Nederland tot nu toe achterbleven, is het aantal via IPv6 bereikbare .nl-domeinnamen het laatste halfjaar meer dan verdubbeld: op dit moment zijn meer dan anderhalf miljoen domeinnamen via IPv6 bereikbaar. Dat meldt SIDN.

Flinke stijging in IPv6 bereikbare domeinnamen

Overgang naar IPv6 is onvermijdelijk

IPv6 is de opvolger van IPv4, het huidige adresseringschema op internet. De aanleiding voor een nieuw schema is simpel: vanwege de omvang van het internet zijn er eenvoudigweg niet genoeg IPv4-adressen om elk apparaat op het internet uniek te identificeren. Hier hebben we al geruime tijd last van. De overgang naar IPv6 is belangrijk en onvermijdelijk.

Waarom is het belangrijk om up-to-date te zijn?

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 3 miljard internetgebruikers. Deze mensen gebruiken het internet voor privacygevoelige en kostbare transacties. De oorspronkelijke internetstandaarden stammen uit de jaren ’70 en ’80, toen er nog maar weinig internetgebruikers waren. De oude standaarden kunnen deze schaalvergroting niet aan en voldoen niet aan de huidige veiligheidseisen. We moeten dus nieuwe, slimmere standaarden gaan gebruiken die ervoor zorgen dat ons internet voldoende betrouwbaar blijft. Deze moderne internetstandaarden zijn beschikbaar en IPv6 is er een van.

Belonen loont!

Om registrars te stimuleren bij te dragen aan een beter en veiliger internet, is er de Registrar Scorecard (RSC). Met deze incentiveregeling beloont SIDN registrars voor hun bijdrage aan de kwaliteit van de .nl-zone. SIDN beoordeelt de domeinnaamportfolio’s van de RSC-deelnemers op dit moment op de volgende onderdelen: de combinatie van actief gebruik van de domeinnamen en de hoogte van het aantal opheffingen (actief gebruikte domeinnamen worden minder snel opgeheven), de kwaliteit van de registratiegegevens van de domeinnamen en of de domeinnamen beveiligd zijn met DNSSEC. En sinds een half jaar belonen zij dus ook voor het bereikbaar maken van domeinnamen via IPv6. Met resultaat! Een ruime verdubbeling van het aantal bereikbare domeinnamen via IPv6.

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!