FrieslandCampina Veghel kiest voor duurzame energievoorziening

Met de komst van zes bundels van drie vuistdikke kabels in de grond beschikt zuivelcoöperatie FrieslandCampina Ingredients uit Veghel sinds kort over een nieuwe, duurzame energievoorziening welke de CO2-uitstoot van de locatie verlaagt met maar liefst 20 procent.

FrieslandCampina Veghel kiest voor duurzame energievoorziening

“Bij FrieslandCampina Ingredients Veghel zijn wij voortdurend bezig om onze productieprocessen te verduurzamen”, vertelt energy officer Ad Snoeijen. “Wij verwerken hier 1,5 miljard kilo melk en 1 miljard kilo kaaswei per jaar. Het verwerken, indampen en drogen van die hoeveelheid melk en wei kost veel energie. Met deze nieuwe energievoorziening zetten we een belangrijke stap in de verduurzaming van onze keten. Dat is een van de strategische doelstellingen van FrieslandCampina: leiden met duurzaamheid.”

Nieuwe duurzame energievoorziening

Tot voor kort wekte FrieslandCampina in Veghel elektra en stoom op met gasturbines door middel van een warmtekrachtkoppeling (WKK). “Dat was in 1980 heel modern en draaide altijd zeer betrouwbaar”, vertelt Noud Langenberg, Unit Leader Utilities. “Maar in 2015 daalde de stoomvraag door duurzame investeringen en werd de capaciteit van de WKK te groot. Vanwege de dalende efficiency, te hoge stikstofuitstoot kosten voor groot onderhoud en de toekomstige groei werd het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe duurzame energievoorziening.”

Een enorme puzzel

John Klerkx, Engineering Procurement en Constructie Manager: “Wij hebben vanaf deze productielocatie een nieuwe stroomaansluiting op het hoogspanningsstation in Eerde. Daarmee krijgen wij groene stroom binnen uit wind- of zonne-energie. Er is een 18-voudige kabel gelegd over een traject van 3,5 kilometer naar deze locatie. Het was een enorme puzzel om een goede route te vinden. Door landerijen van boeren, onder het kanaal door en onder de snelweg door op een diepte van 27 meter. Onderweg stoot je nog op onontplofte granaten uit de Tweede Wereldoorlog, archeologische vondsten en nog veel meer.”

Investering voor de toekomst

De stroomkabels komen uit in het Koppel Inkoop Station (KIS) op het fabrieksterrein in Veghel. Snoeijen: “Nu zitten we nog op een capaciteit van 21 megawatt. In mei komt ook de tweede fase in gebruik, dan verdubbelen we onze capaciteit naar 42 megawatt. Dat is vergelijkbaar met de stroom voor 42.000 huishoudens. Er wordt voor de komende jaren groei voorzien voor de locatie Veghel, daar is de energievoorziening nu op berekend. We zijn blij dat we deze stap hebben kunnen zetten. Het is een duurzame investering voor de toekomst.”

Meer informatie over FRIESLANDCAMPINA INGREDIENTS VEGHEL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!