FrieslandCampina verdubbelt aantal zonnepanelen op staldaken

Het aantal melkveehouders dat deelneemt aan het Solar-programma van FrieslandCampina en kiest voor zonnepanelen op het staldak is gegroeid van 310 naar 654 deelnemers. Daarmee wordt het aantal zonnepanelen verdubbelt naar ruim 800.000 stuks.

FrieslandCampina verdubbelt aantal zonnepanelen op staldaken

Het totaaloppervlakte van de zonnepanelen komt inmiddels overeen met ongeveer 200 voetbalvelden. Samen leveren zij ruim 200 Gigawattuur stroom per jaar en kan FrieslandCampina voorzien in 40 procent van de energievoorziening van zijn productielocaties en kantoren. Het Heerenveense bedrijf GroenLeven installeert en exploiteert de zonnepanelen.

Groene stroom van het boerenerf

Hein Schumacher, CEO koninklijke FrieslandCampina:

‘FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik in de keten volledig te dekken met groene stroom van het boerenerf. We zijn enthousiast over de progressie tot nu toe met zonnepanelen op staldaken en daarom willen we nu accelereren in 2018 om het aantal verdubbelen. Het past perfect in onze doelstelling om juist onze leden-melkveehouders voor hun inzet op duurzaamheid te belonen.’

Vergoeding per paneel

FrieslandCampina biedt via GroenLeven zijn leden de mogelijkheid om hun dak te verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen. GroenLeven zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering en onderhoud. De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak. Daarnaast kan de melkveehouder jaarlijks besluiten de installatie met bijbehorende SDE-subsidiegelden over te nemen. Met het Solar-programma wil FrieslandCampina een bijdrage leveren aan de broeikasgas-reductiedoelstellingen van de melkveesector. Daarom betaalt het zijn leden een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot die verwerkt wordt in de vergoeding.

Met het aanbod richt FrieslandCampina zich op melkveebedrijven met daken met een oppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter. In september 2017 werd het eerste dak met zonnepanelen in Oldetrijne geplaatst.

Meer informatie over FRIESLANDCAMPINA INGREDIENTS VEGHEL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!