Gebrema blijft zoeken naar duurzame alternatieven voor kunststof

  • Agrofood & Biobased

De samenleving is langzaam maar zeker aan het verduurzamen en dat vraagt ook aanpassingen van industriële bedrijven. Spuitgietbedrijf en matrijzenmaker Gebrema uit Nuenen is één van de bedrijven die de ontwikkelingen in de markt op de voet volgt.

Gebrema blijft zoeken naar duurzame alternatieven voor kunststof

‘Wij doen voortdurend onderzoek en blijven uitkijken naar duurzame alternatieven in de markt’, zegt directeur Hans Bakker van Gebrema.

Gebrema kan snel schakelen

Gebrema, dat is gevestigd in Nuenen, heeft in de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd als matrijzenmakerij en spuitgietbedrijf. Bakker: ‘Doordat onze matrijzenmakerij en spuitgieterij in hetzelfde pand zijn gevestigd, kunnen wij snel schakelen. Onze medewerkers hebben bovendien jarenlange ervaring. Zij brengen hun kennis en ideeën graag in om een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van de spuitgietmatrijzen te kunnen garanderen.’

Biologisch afbreekbaar

Het spuitgieten met biologisch afbreekbare materialen is niet uniek binnen Gebrema. ‘We waren er al een paar jaar mee bezig', vertelt Hans Bakker. ‘Gebrema heeft eerst proeven gedaan met het spuitgieten van biologisch afbreekbare grondstof op basis van zetmeel. Bakker: ‘In de praktijk bleek dat het gebruik deze grondstof niet goed werkte in combinatie met de dunwandige matrijs die wij hadden gemaakt. De dunne wand is namelijk nodig voor een zo snel mogelijk afbraakproces.

Lignine

Wij zijn daarna overgestapt op een volledig biologische grondstof op basis van lignine. Dit is een dure grondstof, maar wel goed verwerkbaar in dunwandige matrijzen. Alleen kregen wij vanuit het werkveld nu de terugkoppeling dat het te lang duurt, voordat het materiaal in de grond wordt afgebroken. Een ander nadeel was dat de bloempotjes dusdanig veel op de normale uitvoering leken dat zij door gebruikers gewoon werden afgevoerd met het andere kunststofafval, waardoor er vervuiling ontstond in de kunststof recyclestroom.

Recyclebaar materiaal

Daarom hebben wij destijds besloten om ons als bedrijf voorlopig weer te concentreren op technisch spuitwerk voor industriële partijen. Wij proberen daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycled of recyclebaar materiaal. Verder doen we nog altijd proeven met biologisch afbreekbaar materiaal, dat niet schadelijk is voor het milieu. Maar er moet nog wel een aantal stappen worden gezet, voordat dit materiaal op grote schaal gebruikt kan gaan worden door spuitgietbedrijven.’

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over GEBREMA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!