Geen dag hetzelfde voor stagiaires van Tiliander

  • Onderwijs & Training

Studenten kennis laten maken met culturele bezienswaardigheden en hen laten zien hoe mooi het werk in een theater kan zijn. Dat doel stellen medewerkers van cultureel centrum Tiliander in Oisterwijk zich, die ieder jaar meerdere stagiaires begeleiden.

Geen dag hetzelfde voor stagiaires van Tiliander

Foto: Lizan Pennings, medewerker PR & Communicatie bij Tiliander

Medewerker PR & Communicatie Lizan Pennings: “We noemen onszelf ook wel het culturele hart van de samenleving. Het merendeel van de verenigingen in Oisterwijk heeft hier haar thuis. Zij repeteren bij ons en voeren hier hun voorstellingen op. Voor de stagiaires is daardoor geen dag hetzelfde.”

Eindmusical

Al in de basisschoolleeftijd komen kinderen uit Oisterwijk en Moergestel bij cultureel centrum Tiliander over de vloer. Dat is niet zo gek, want een groot deel van de basisscholen uit de gemeente voert de eindmusical op in de theaterzaal die plaats biedt aan 330 mensen. Ook gedurende het schooljaar komen de kinderen op bezoek, om te luisteren naar klassieke muziek of voor het bijwonen van een toneelvoorstelling.

Een thuis voor verenigingen

Diezelfde leerlingen krijgen les in drummen, of leren een trompet te bespelen. Dankzij de samenwerking tussen de gemeente Oisterwijk, het theater en de scholen komen de kinderen gedurende het hele seizoen in aanraking met muziek, dans en toneel. Dat gebeurt niet alleen bij Tiliander, maar ook bij cultuurcentrum Den Boogaard in Moergestel waar nog eens twee- tot driehonderd gasten naar optredens kunnen komen kijken. Negen vaste medewerkers zorgen net als de stagiaires dat ook daar verenigingen uit het dorp hun thuis vinden.

Tiliander

Afdeling techniek

Het zou zomaar kunnen dat leerlingen uit Oisterwijk en Moergestel op latere leeftijd als stagiair nog verder kennis maken met de wereld van het theater. Van studenten van het ROC in Tilburg die zich specialiseren in licht of geluid krijgt de afdeling techniek namelijk volop versterking tijdens hun stage. Pennings: “Deze stagiaires hebben ook contact met partijen die bij ons een event willen organiseren. Daar leren ze veel van, want de beleving van de bezoekers staat voorop. Daar doen we alles voor.”

Pennings, die op dit moment een student aan haar zijde heeft die ondersteunt bij planning en PR-gerelateerde zaken, vertelt: “Belangrijk is een flexibele instelling en openstaan voor wat er op je af komt, want we zijn hier continu in beweging.”

Horeca

Behalve met de wereld van het theater leren de studenten ook de verenigingswereld kennen, net als het bedrijfsleven. “Lokale politieke partijen voeren hier hun vergaderingen en we krijgen tot wel vijfhonderd ondernemers over de vloer tijdens de BOB-borrel.” Stagiaires mogen op die momenten ook proeven van de horeca en zorgen dat op het gebied van planning de dag zo soepel mogelijk verloopt.

Nieuw theaterseizoen

De focus ligt nu op het nieuwe theaterseizoen. De student waardoor Pennings op dit moment wordt ondersteund, heeft het geluk overal van te mogen proeven: de communicatie rondom de voorstellingen zoals het plaatsen van social media berichten en het schrijven van nieuwsbrieven. “Het theaterseizoen van afgelopen jaar is nog niet ten einde, waardoor hij tevens als gastheer mag optreden.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over TILIANDER CULTUURCENTRUM OISTERWIJK:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!