Generatie-overschrijdend ondernemen: het toppunt van duurzaamheid

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent

Als directrice van één van de duurzaamste hotels van Nederland én winnaar van de Duurzaamheidsprijs Nijmegen Green Capital 2018 is Marije van der Valk als geen ander begaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Generatie-overschrijdend ondernemen: het toppunt van duurzaamheid

Duurzaamheid is volgens haar een must-do en verklaart tevens deels waarom Van der Valk al meer dan 150 jaar bestaat. In een column licht zij haar visie toe. Aan de hand van een klein stukje geschiedenis over de duurzame visie van haar familie vertelt ze in geuren en kleuren waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen haar zo aan het hart gaat:

European Green Capital

Nijmegen mag zich dit jaar ‘European Green Capital’ noemen, oftewel ‘duurzame hoofdstad van Europa’. De stad heeft deze titel verdiend door jarenlang te investeren in vergroening en verduurzaming met behulp van inwoners, overheid en het bedrijfsleven. Een geweldige prestatie!

Generatie-overschrijdend ondernemen

Mijn overgrootvader, Martinus van der Valk, is de grondlegger van onze keten. Hij bouwde voor elk van zijn 11 kinderen een hotel en legde daarmee de basis van het huidige concern, welke inmiddels uit meer dan 100 vestigingen bestaat. Martinus dacht niet aan zichzelf maar aan zijn nakomelingen, voor wie hij een gegarandeerde plek op de arbeidsmarkt creëerde. Al sinds die tijd staat duurzaamheid hoog in het vaandel van onze familie omdat we generatie-overschrijdend ondernemen: de familie bouwt hotels en restaurants met de gedachte in het achterhoofd dat er nog vele generaties Valken ná ons gebruik zullen maken van de vestiging en exploitatie.

Het toppunt van duurzaamheid

Voor mij is deze wijze van denken en ondernemen het toppunt van duurzaamheid, het is me nu eenmaal met de paplepel ingegoten. Thijs en ik bouwden in 2016 ons hotel in Lent volgens de normen van het BREEAM Excellent certificaat, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. In combinatie met de Green Globe certificering zijn we moment het meest duurzame hotel in Nederland en daar zijn we bijzonder trots op.

Bemmels Blauw

Vaak wordt mij gevraagd naar concrete voorbeelden van duurzaam bouwen en ondernemen. Het mooiste voorbeeld blijft wat mij betreft ‘Bemmels Blauw’. Alle 280.000 bakstenen die gebruikt zijn voor ons hotelpand zijn gemaakt in Bemmel, dus lokaal vervaardigd. Maar ook de grondstof van deze stenen heeft een bijzondere herkomst, want de klei die ervoor gebruikt is komt uit de Nevengeul en is opgegraven tijdens project ‘Ruimte voor de Waal’.

Ons hotel bestaat dus letterlijk uit lokale grondstoffen! We voelen ons helemaal thuis in deze duurzame hoofdstad van Europa. Op naar meer duurzame projecten. Doet u ook mee?

Meer informatie over VALK HOTEL NIJMEGEN-LENT, VAN DER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!