Geslaagd drone-experiment in magazijn door Windesheim-studenten

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: KennisDC Logistiek

Inzet van drones in magazijnen bij het detecteren van goederen neemt de komende jaren een steeds grotere vlucht. Studenten van Windesheim in Zwolle komen na een experiment tot eenzelfde slotsom.

Geslaagd drone-experiment in magazijn door Windesheim-studenten

Het experiment is geslaagd te noemen, ondanks dat het geheel zelfstandig laten vliegen met drones in een magazijn de nodige obstakels kende.  Desalniettemin stelden de studenten aan de minors Supply Chain Engineering en Software Engineering van Windesheim vast tijdens hun experiment dat drones – zelfs ook goedkopere types – wel goed inzetbaar zijn in een magazijn. 

Verstorende werking van mobiele telefoons

Wel moet er rekening worden gehouden met Wifi-signalen om verbinding met de drone in stand te houden. Mobiele telefoons kunnen de verbinding met de drone bijvoorbeeld verstoren, ondervonden de studenten tijdens het experiment. Detectie van goederen kan het beste met QR-codes.

Drone-experiment leidde tot meerdere crashes

Het drone-experiment vond de afgelopen maanden plaats in een grote ruimte van het Polymer Science Park in Zwolle. Deze ruimte was door de studenten omgebouwd tot een magazijn met stellages en dozen, maar ook met vangnetten. Noodzakelijk zo bleek want het was niet eenvoudig om de drones geheel zelfstandig door een magazijn te laten vliegen: de experimenten hadden dan ook meerdere crashes tot gevolg.

QR-codes meest geschikt voor productieregistratie

Uiteindelijk is het de studenten gelukt om de drones recht door de gangpaden te laten vliegen en met behulp van QR-codes producten te laten registreren. Barcodes en RFID lijken minder geschikt. “Voordeel van QR-codes is dat er aanzienlijk meer data op kan staan dan op een barcode”, zegt Windesheimdocent Jens de Craen. “Bovendien kunnen QR-codes zelfs bij lichte beschadigingen nog worden uitgelezen. RFID werkt via radiogolven en ondervindt hinder van vloeistoffen en metalen, waardoor deze technologie vaak minder geschikt is.”

Studenten deed inspiratie op bij ICT & Logistiek

De studenten hebben op voorhand al de nodige kennis opgedaan over deze onderwerpen. Na een gastcollege van de Association for Automatic Identification and Mobility (AIM), een bedrijfsbezoek bij Nedap in Groenlo en een bezoek aan de ICT & Logistiek beurs, konden zij dan ook direct van start met het experiment.

Drone bij periodieke voorraadcontrole

De kostenbesparing van deze techniek is volgens De Craen enorm. “Steeds meer magazijnen zoals bijvoorbeeld hier in de regio bij Wehkamp, zijn volledig geautomatiseerd. Een order moet binnen dertig minuten verzendklaar zijn en de betrouwbaarheid van de zending moet 100 procent zijn. Ook de prijsdruk is groot en daarom willen de partijen met grote magazijnen ook de periodieke voorraadcontrole automatiseren, bijvoorbeeld met drones.”

Walmart en Amazon experimenteren al

Nu worden processen in een magazijn vaak gestopt om de voorraden handmatig te controleren, wat enorme kosten met zich meebrengt. De Craen: “Multinationals als Amazon en Walmart experimenteren al met drones om dit proces te automatiseren. Binnen een paar jaar is dit een breed toegepast concept.”

Meer informatie over KennisDC Logistiek:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!