‘Goede inzet van Intellectueel Eigendom houdt concurrentie op afstand’

  • Financieel & Juridisch

Bedrijven en kennisinstituten investeren vaak veel tijd en geld in de ontwikkeling van nieuwe producten. Innoveren kost geld, maar hiermee kunnen zij later ook geld verdienen. V.O. Patents & Trademarks helpt start-ups, MKB’ers, kennisinstituten en multinationals om optimaal te profiteren van hun intellectuele eigendom (IE).

‘Goede inzet van Intellectueel Eigendom houdt concurrentie op afstand’

‘Wij ondersteunen partijen bij het opbouwen en succesvol beheren van hun IE-rechten, zeg maar hun octrooien en merken’ vertelt Rob van Niele van V.O. Patents & Trademarks. ‘In veel gevallen gaat het hierbij om het herkennen van potentieel waardevolle kennis en het opzetten en handhaven van een effectief IE-beleid en -strategie. Onze octrooispecialisten stellen octrooiaanvragen op en begeleiden het verdere proces om  een octrooi te verkrijgen of te beschermen tegen inbreuk en denken mee over het vermarkten van uitvindingen.  En onze merkenspecialisten adviseren en ondersteunen klanten die hun product als een sterk merk of model in de markt willen zetten.

Licenties verlenen

Volgens Van Niele is het belangrijk dat bedrijven zich voldoende bewust zijn van de potentie van het IE van hun producten. ‘Het IE  van een bedrijf heeft een directe invloed op de waarde van de onderneming. Het speelt dan ook een belangrijke rol bij bijvoorbeeld fusies en overnames. Wanneer ondernemers hun IE niet op de juiste wijze beheren, gaat deze waarde deels verloren.  De investeringen die zij in het IE hebben gedaan, halen zij er dan niet uit. Door een goede IE-strategie op te zetten, houden zij bovendien de concurrentie op afstand. Verder kunnen zij met het IE opbrengsten genereren, bijvoorbeeld door de rechten te verkopen of door licenties te verlenen aan derden.’

Specialistisch werk

V.O. Patents & Trademarks bestaat als sinds 1916 en heeft negen kantoren in Nederland, Duitsland en België. Het bedrijf  verleent het volledige pakket aan diensten op gebied van octrooien en merken. Van het aanvragen van octrooien en het inschrijven van merken, tot het afhandelen van inbreukzaken. Van Niele geeft aan dat er behoorlijk wat bij komt kijken om IE-rechten op de juiste wijze te beheren en beschermen. Het begint al met het bestuderen en technisch omschrijven van de uitvinding in een octrooiaanvraag, opdat helemaal duidelijk is hoe een uitvinding werkt. Dit is heel specialistisch werk. Onze octrooispecialisten, van wie velen hebben zelf een wetenschappelijke of onderzoeksachtergrond hebben,  moeten zich volledig kunnen verplaatsen in de business van de klant. Zij hebben diepgaande kennis van de materie en spreken de taal van onze klanten, waardoor zij hen gerichte adviezen kunnen geven.’

Cursussen

Voor innovatieve ondernemers die hun kennis van IE willen vergroten, organiseert V.O. ook jaarlijks cursussen over octrooien, merken en modellen, onder de noemer ‘IP Academy’. Op 1 november wordt de Basiscursus IE gegeven. In deze cursus leren deelnemers de basisbegrippen: hoe moet een octrooi worden gelezen  en welke mogelijkheden biedt IE. Twee weken later, op 15 november, wordt een Gevorderden Cursus gehouden. Deze is bedoeld voor IE-managers en -verantwoordelijken die reeds over enige praktijkervaring beschikken. In de Gevorderden Cursus ligt de focus op het strategische belang van IE. Verder komen ook zaken als financiering, valuatie, samenwerkingsvormen en de rechten en plichten bij licenties aan bod.

Basiscursus en Gevorderden Cursus IE

De Basiscursus is reeds volgeboekt, maar de Gevorderden Cursus heeft nog plaatst. Speciaal voor lezers van RegioinBedrijf die willen deelnemen aan de Gevorderden Cursus biedt V.O. Patents & Trademarks een korting van 50 euro op de deelnamekosten. Kortingscode: regioinbedrijf. Kijk voor meer informatie en inschrijving op: www.vo.eu, onder Evenementen.

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over V.O. PATENTS & TRADEMARKS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!