GrowWise van Philips Lighting wint Agrofoodpluim

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Philips Lighting’s onderzoekscentrum GrowWise experimenteert met het binnenskamers groenten en kruiden verbouwen onder LED-licht. Door te excelleren met grootschalig onderzoek op het snijvlak van tech en food verdient het GrowWise Center in augustus de Agrofoodpluim.

GrowWise van Philips Lighting wint Agrofoodpluim

Fotograaf Wim Hollemans

Het experiment is van belang want tot 2050 zal het aantal mensen op aarde met bijna 2,5 miljard toenemen, terwijl de hoeveelheid geschikte landbouwgrond afneemt.

City Farming

City farming is een teeltmethode in een lucht- en zonlichtdichte ruimte. Door de gecontroleerde omgeving en het gebruik van de juiste kleur rood en blauw LED-licht ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden, klimaat, ruimte, seizoen of bodemkwaliteit. En er is minder water nodig. Zo kun je zelfs middenin de stad verse producten verbouwen. 

Philips Lighting werkt samen met bedrijven en onderwijsinstellingen zoals de HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. De kennis van dit intensieve, grootschalige onderzoek is waardevol voor de sector als geheel. Udo van Slooten (general manager Philips Horticulture LED Solutions): “In het GrowWise Center ontwikkelen we veel kennis en bundelen dit in groeirecepten: de ideale mix van licht, klimaat, irrigatie, substraat en zaad. Het centrum is de grootste ter wereld in zijn soort: we kunnen tot wel 97 experimenten tegelijkertijd doen.”

Behalve experts uit de sector zijn er ook plantspecialisten en studenten van o.a. de HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch betrokken - zelfs fulltime. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: “Het GrowWise Center laat zien hoe kennis- en technologie van nationale én internationale waarde kan zijn voor de agrofoodsector. Door nauw samen te werken met ondernemers en kennisinstellingen slaat het centrum een brug tussen praktijk en theorie en worden duurzame innovaties direct getest. Deze grote kennisbron zet Brabant op de kaart, en dat verdient volgens ons de Agrofoodpluim.” Deze aanmoedigingsprijs voor inspirerende ondernemers en initiatieven uit de sector ontving het GrowWise-team op vrijdag 1 september uit handen van de gedeputeerde.

Internationale potentie

“Cityfarming vervangt de ‘traditionele’ teelt niet, maar biedt zoveel efficiëntie en duurzame kansen.” licht van Slooten verder toe. “In Nederland verrijst later dit jaar de eerste indoor farm (Fresh Care Convenience van Staay Food Group) die direct gekoppeld is aan een verwerkingslijn voor salades. Door het verbouwen van sla in-huis te houden, sluit je risico’s als vliegjes uit, produceer je pesticidevrij en heb je jaarrond salades van uitstekende kwaliteit. Dat voorkomt veel verspilling in de keten, maar brengt ook een sterker gewas en een hogere productie met zich mee.” 

Op grote schaal milieuvriendelijk telen

“Deze technologie heeft internationaal veel potentie. In Azië of de VS is geen tuinbouwcultuur, maar wel een grote vraag naar dagverse producten in de stad. Daar kan de cityfarming-technologie het hele jaar voldoende, verse, gezonde voeding bieden. Bovendien is deze technologie milieuvriendelijk: laag in grondstofverbruik, uitstoot en afgelegde kilometers. De licht- en klimaatvoorzieningen in de indoor farm draaien wel op energie, maar daar kun je weer op inspelen door bijvoorbeeld wind- of zonne-energie te gebruiken. Zo proberen we zo dicht mogelijk bij een CO? -neutrale teelt te komen.” 

Brabantse samenwerking internationaal toonaangevend

“We zijn een onderzoeksinstituut, en kunnen helaas niet heel Brabant voeden met onze oogst. De techniek maakt echter wel dat Brabant internationaal voorop loopt in de innovatie van de tuinbouw. Als Brabantse onderneming leveren we wereldwijd een bijdrage aan de duurzame productie van vers en voedzame groenten en fruit. Daar mogen we wel een beetje trots op zijn!”

Meer informatie over EUROFINS MATERIALS SCIENCE NETHERLANDS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!