Handboek 'Lean in de logistiek' gelanceerd

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: Q4All

Op vrijdag 12 mei 2017 was de boeklancering van het boek Lean in de logistiek. Een praktisch handboek voor iedereen die in zijn bedrijf een lean topcultuur wil bouwen.

Handboek 'Lean in de logistiek' gelanceerd

Foto: Esther Schuurmans overhandigt een exemplaar aan Jack Heijkans

Op de werkvloer van Ingram Micro Commerce & Fulfillment in Waalwijk, ontvingen Michiel Alting von Geusau (Vice President Commerce & Fulfillment EMEA & APAC) en Jack Heijkans (Executive director Commerce & Fulfillment Solutions Europe) het eerste exemplaar uit handen van de schrijvers Esther Schuurmans (Q4All) en Caroline van der Plas (werkzaam bij Ingram Micro). Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst, onder professionele leiding van dagvoorzitter Lieneke de Wolf met zo´n 80 aanwezigen.

Handboek van twee lean specialisten

Met het verschijnen van dit 160 pagina´s tellende handboek komt een droom voor de twee lean specialisten uit. Esther Schuurmans en Caroline van der Plas zijn beiden gepassioneerd als het gaat om lean en kwaliteit binnen organisaties. Zij willen anderen inspireren om met lean aan de slag te gaan en te blijven. Daarom hebben zij hun ervaringen op papier gezet, wat heeft geresulteerd in een makkelijk leesbaar handboek dat bestaat uit drie delen. Deel 1 behandelt de theoretische begrippen, deel 2 gaat over de praktische aanpak en deel 3 behandelt de casus van de implementatie van lean bij Docdata, sinds eind 2015 onderdeel van Ingram Micro.

Implementatie lean bij Docdata/Ingram Micro

Toen Docdata, dat sinds 1999 de distributie voor o.a. bol.com verzorgt, zo´n acht jaar geleden met lean aan de slag wilde om efficiënter te gaan werken, schakelde het bedrijf Esther Schuurmans van Q4All (Quality for All) in. Samen met kwaliteitsmanager Caroline van der Plas implementeerde Esther lean bij Docdata. Van begin af aan was er ondersteuning van Managing Director Jack Heijkans. Over de effecten van de lean implementatie zei hij tijdens de lancering: “Binnen één a twee jaar zagen we de effecten van lean terug in de cijfers. Alles verliep vanaf dat moment veel efficiënter.” De resultaten die de lean-implementatie bij Docdata opleverde, zijn terug te vinden in deel 3 van het handboek Lean in de logistiek.

Mensen mee krijgen

Het idee om de ervaringen in boekvorm te delen werd omarmd door Michiel Alting von Geusau (Vice President Commerce & Fulfillment EMEA & APAC). Tijdens de lancering bedankten Esther en Caroline hem voor zijn inspiratie en positieve feedback. Behalve dat hij Esther en Caroline heeft geïnspireerd om dit project door te zetten, is hij de afnemer van de eerste 100 boeken van de Nederlandse editie. Deze zomer volgt de Engelse editie. Michiel zei bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar: “Het is een heel leesbaar en simpel boek. Iedereen kan er zo mee aan de slag. Ik ben vreselijk trots.” Tijdens de lancering vertelde hij nog een persoonlijk anekdote over het thuis invoeren van lean. “Dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig, zelfs niet als het gaat om bijvoorbeeld het terug hangen van een bezem op dezelfde plek. Altijd is de vraag, hoe krijg je mensen mee.”

Succesvolle lean implementatie

Een van de voorwaarden voor een succesvolle lean implementatie is dat lean een mindset wordt bij alle medewerkers. Daarom was een belangrijk onderdeel van de boeklancering, het leanpanel. Daarin zaten drie medewerkers van Ingram Micro die dagelijks met lean bezig zijn, namelijk Wilma van Kasteren (teamleader), Joris Bertens (Director Operations) en Erwin Tollenaar (Managing Director). Joris Bertens zegt over lean in de praktijk: “Lean heeft continue aandacht nodig. Het management moet het goede voorbeeld geven. Dagelijks moet je bezig zijn met de vraag; wat kan beter?” Erwin: “Het is een investering die zich dubbel en dwars terug verdient. Ook op de drukste dag van het jaar.” Wilma: “Het heeft hier structuur en rust op de werkvloer gebracht.” 

Over de schrijvers Esther Schuurmans en Caroline van der Plas

Esther Schuurmans en Caroline van der Plas zijn dagelijks met lean in de weer. Esther begeleidt vanuit Q4All bedrijven bij het implementeren van lean management, zo ook bij Docdata. Daaruit ontstond de samenwerking met Caroline van der Plas, verantwoordelijk voor kwaliteitszorg bij Ingram Micro Commerce & Fulfillment. Ook bij de productie van het boek gingen Esther en Caroline voor kwaliteit. Zij bespraken hun boekideeën met een groep millenials en schakelden een lezerspanel in voor feedback.

Boekspecificaties en bestelopties

Het handboek Lean in de logistiek (21 cm x 15 cm, liggend formaat, ISBN: 978 -90-826017-0-1, NUR 801) telt 160 pagina´s. De eerste druk telt duizend exemplaren. Het boek is te koop via www.leanindelogistiek.nl, bol.com en managementboek.nl. Op de site lean in de logistiek zijn de formats die in het boek worden besproken, gratis te downloaden. De Engelse versie is verkrijgbaar vanaf de zomer.

Over Q4All

Met haar bedrijf Q4All helpt Esther Schuurmans sinds 1997 organisaties met het implementeren van het lean gedachtegoed en kwaliteitsmanagement in alle lagen van de organisatie, bijvoorbeeld via in-company programma´s werkplekoptimalisatie, continu verbeterprogramma en procesverbetering. Esther is gecertificeerd black belt in lean. Meer achtergrondinformatie over Q4All en trainingsmogelijkheden op www.q4all.nl. Vrijblijvend kennismaken met Q4All kan via een quickscan.

Meer informatie over Q4ALL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!