HAS Hogeschool zet volgende stap in lichtrecepturen met Certhon Spectrometer

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: HAS Hogeschool

Begin november is het eerste exemplaar van de Certhon Spectrometer overhandigd aan Janneke Grit, docent tuin- en akkerbouw op de HAS Hogeschool te s’-Hertogenbosch.

HAS Hogeschool zet volgende stap in lichtrecepturen met Certhon Spectrometer

Met de komst van de Certhon Spectrometer hoeft de HAS Hogeschool in haar indoor farms niet langer te sturen op percentages, maar kan er effectief gebruik gemaakt worden van het daadwerkelijke lichtniveau (gemeten in micromol per vierkante meter per seconde). Een belangrijke verandering, want hierdoor kunnen belangrijke plantprocessen vanaf heden systematisch gestuurd en gemonitord worden.

De volgende stap in lichtrecepturen

HAS Hogeschool in Den Bosch, aanbieder van diverse agro opleidingen, beschikt over 8 indoor farms, die samen circa 100 m² beslaan. Al deze indoor farms zijn in 2014 voorzien van het Certhon Phytotron Control system®, wat het voor HAS Hogeschool mogelijk maakt om in iedere indoor farm een specifiek klimaat te creëren en te monitoren. Met de overhandiging van de Certhon Spectrometer kan HAS Hogeschool, in samenwerking met Certhon, een volgende stap zetten in onderzoek naar en toepassingsmogelijkheden van verschillende lichtrecepturen.

Monitoren en sturen van plantprocessen

Met deze verbeterslag wordt de kwaliteit van LED-regelingen bij indoor farming naar een hoger niveau gebracht, wat leidt tot een nog grotere controle over de plantprocessen. “Met de Certhon Spectrometer zetten we een volgende stap in het monitoren en sturen van plantprocessen”, verteld John van der Sande, Hoofd R&D bij Certhon. “Door te belichten in micromol per vierkante meter per seconde in plaats van percentages krijgt de plant precies wat het nodig heeft. Daarnaast is er één besturingssysteem voor de regeling van het klimaat, water en licht. We bieden hiermee iets wat eerder nog niet mogelijk was.”

Kwantiteit en kwaliteit

Met de huidige sensoren die in de indoor farms gebruikt worden, is het mogelijk de kwantiteit van het licht te meten. De Certhon Spectrometer gaat echter een stapje verder en legt ook de kleurensamenstelling van licht vast zodat naast de kwantiteit ook de kwaliteit van het licht effectief gemeten kan worden.

Meer inzicht

Uniek aan de Certhon Spectrometer is de directe koppeling met het Certhon Phytotron Control system®, het door Certhon ontwikkeld softwarepakket. Hiermee wordt daadwerkelijk bepaald hoeveel licht de planten ontvangen, omdat gestuurd kan worden op de exacte hoeveelheid licht in micromollen (µmol/m²/s) voor ieder moment van de dag. Afhankelijk van de aanwezige kleuren in het belichtingssysteem kunnen lichtrecepturen nauwkeurig worden samengesteld. Dit leidt tot meer inzicht in en sturing van de plant en het aangaan van specifieke uitdagingen in het gewas of doelen van de gebruiker; een grote vooruitgang in het onderzoek en toepassing van LED-licht in daglichtloze teelten.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!