Het geheim van de banaan!

  • Technologie

Als specialist in luchtbevochtiging speelt Cumulus een belangrijke rol in de kwaliteit- en beheersingsproces in de AGF-sector. Ruud Schoemakers, Export Sales Director bij Cumulus, vertelt graag over wat Cumulus kan betekenen voor het telen en vers houden van allerhande groente- en fruitsoorten en aardappels.

Het geheim van de banaan!

Wanneer het gaat om de productie van paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen en champignons, is er veel vocht nodig. Dat begint al met de bevochtiging van de compost maar als daarna het groeiproces begint is er ook een goede luchtvochtigheid nodig. Na de oogst moet het product ook goed en lang bewaard kunnen worden. En dan komt ook in de koelcelinrichting de bevochtiging  van Cumulus om de hoek kijken. 

Volautomatisch

Dat laatste is ook van essentieel belang bij bloemen- en knollenbedrijven. Schoemakers vertelt: “Een klant van ons is teler van bijvoorbeeld pioenrozen die de hele wereld over gaan. De wortels worden bewaard in koelcellen, maar die hebben heel veel kleine worteltjes. Dat moet gereduceerd worden naar een paar hoofdwortels. Dus die kleine worteltjes worden afgeknipt, maar daarna ligt het gevaar van uitdroging en afbreken op de loer. Dat moet voorkomen worden. Voorheen gebeurde dat provisorisch met een waterslang. Dat is echter veel te arbeidsintensief. Met ons systeem gaat het volautomatisch. De klant is supertevreden want het werkt perfect en heeft bovendien een enorme productieverhoging tot gevolg gehad.”

Bacteriologisch

Het meest verkochte systeem in de Agro-sector is het persluchtsysteem. “Dit kleinschaligere systeem werkt met lucht en water die op een verstuiver komen te staan. Het systeem maakt hele kleine druppeltjes die verdampen in de ruimte of (indien gewenst) neerslaan op de producten zodat die de juiste natheid krijgen. Je kunt dat ook met een hogedruksysteem doen. Dat wordt vaak gebruikt bij grotere projecten. Daarbij wordt drinkwater waar we de kalk andere mineralen uit hebben gehaald door de ruimte verspreid via hogedruk-nozzles. Onze systemen zijn de veiligste die je je maar kunt bedenken want ze zijn voorzien van hele strenge veiligheidscertificaten die het mogelijk maken om wereldwijd te exporteren. Een bacteriologisch veilig systeem is natuurlijk erg belangrijk. Zeker als het om voedsel gaat,” aldus Schoemakers.

Nummer één

Een bijzondere klant van Cumulus is een internationale supermarktketen. Schoemakers vertelt: “Daarvoor bouwen wij wereldwijd via plaatselijke installateurs veel luchtbevochtiging voor hun  koelcellen. Ze zijn al jaren de absolute nummer één in consumentenonderzoeken als het gaat om verse groenten en fruit. Dat komt omdat ze de koelcellen, bewaring en distributie zo goed op orde hebben. Als je bevochtiging toepast blijft de kwaliteit goed en kun je het product ook langer bewaren. Dat zie je ook bij het bewaren van aardappels. Ook in die sector zijn wij erg actief.”

Het geheim van de banaan!

Wie zich afvraagt hoe het komt dat bananen precies op het goede moment geel zijn als ze in de winkel verkocht worden, moet na het lezen van dit artikel de volgende keer dan ook zeker aan Cumulus denken. Schoemakers licht toe: “Een banaan komt groen binnen en wordt dan bewaard onder een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheidgehalte. De supermarkt geeft aan op welke dag ze de bananen en in welke geelkleur ze de bananen binnen willen hebben. Dat kunnen ze in die koelcel precies afstemmen door de temperatuur van de bananen eerst te verhogen en dan weer af te laten koelen plus het toevoegen van Ethyleengas (dat ook door appels geproduceerd wordt) toe te voegen dat het rijpingsproces bevordert. Luchtbevochtiging waarborgt de kwaliteit en voorkomt het scheuren van de bananen. En zo werken wij voor heel bedrijven bij het teel- en bewaarproces. Van mango’s tot perziken en van asperges en witlof tot aardbeien.”  

Auteur: 

Meer informatie over CUMULUS NEDERLAND B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!