Het streven van Heurkens & van Veluw naar 100% veiligheid

  • Industrie
  • Bron: Heurkens & van Veluw

Heurkens & van Veluw doet er alles aan om de veiligheid van werknemers te garanderen. Helaas zijn risico's in de metaalbewerking nooit volledig uit te sluiten. Maar streven naar die ultieme veiligheid, dat kan natuurlijk altijd.

Het streven van Heurkens & van Veluw naar 100% veiligheid

Metaalbewerking is een prachtig vak, maar brengt ook risico's met zich mee. Belangrijk dus dat de veiligheid op de werkvloer goed geregeld is. Veiligheid is dan ook een element waar bij Heurkens & Van Veluw op gehamerd wordt. Het bedrijf is tenslotte zuinig op haar werknemers. Toch kan het ook misgaan, zoals in het najaar van 2015 gebeurde. Reden om te kijken hoe het welzijn van de werknemers nog beter kan worden gewaarborgd. Een uitdaging waar BMD Zuid bij geholpen heeft.

Risicoperceptie bij werknemers

Na een analyse bleek dat de Risico- Inventarisatie en Evaluatie prima in orde was, maar dat de risicoperceptie onder werknemers beter kon. Oftewel: maak medewerkers bewust van potentiële risico's en het aantal (bijna-)ongelukken neemt vanzelf af. Met dit in het achterhoofd heeft van Heurkens & van Veluw afgelopen zomer vier bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze gesprekken gingen medewerkers en managers het gesprek met elkaar aan over veiligheid op de werkvloer. Het doel? Het creëren van een paradigmashift en een gezamenlijk referentiekader.

Paradigmashift voor meer veiligheid

Een paradigmashift is de bril waardoor mensen naar een situatie kijken. In dit geval de blik op werkveiligheid en potentiële risico's. Om deze blik (en bewustwording) te verbeteren heeft men tijdens de risicoperceptie bijeenkomsten praktijkvoorbeelden, filmpjes en eigen voorbeelden laten zien om die bewustwording creëren. Ook werd duidelijk gemaakt dat veilig werken niet alleen te maken heeft met het eigen handelen, maar ook dat van een ander. Iemand aanspreken op onveilig gedrag hoort hier dus ook bij. Het mooie aan de sessies was de dialoog en interactie die al snel ontstond, waarbij ook lastige onderwerpen niet links bleven liggen en onveilige situaties werden benoemd.

Lees het gehele artikel op de website bij van Heurkens & Van Veluw.

Meer informatie over HEURKENS & VAN VELUW B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!