Hoe je een haakse doos maakt en waarom dat belangrijk is

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Lantech

Het lijkt zo eenvoudig: een haakse doos maken van een stuk golfkarton dat al is voorgesneden. Als doosopzetexpert kan Lantech uit het Gelderse Malden u echter vertellen dat het niet zo eenvoudig is als je zou denken.

Hoe je een haakse doos maakt en waarom dat belangrijk is

Bij een haakse doos zijn alle hoeken van de doos 90 graden, alle vier de zijden verticaal en de boven- en onderkant horizontaal. Het klinkt eenvoudig, maar het opzetten van een haakse doos is vaak een probleem. Als de doos handmatig wordt opgezet, is het lastig om die voortdurend onder controle te houden en bij sommige machines is er geen constant contact met de plano om die tijdens het vormen en tapen haaks te houden.

Waarom zijn haakse dozen belangrijk?

Haakse dozen zijn niet alleen eenvoudiger te vullen, te stapelen en te palletiseren, maar behouden ook hun stapelkracht, waardoor het risico op productschade wordt beperkt. In de praktijk gaat 30 percent van de stapelkracht verloren als de zijkanten van de doos op een pallet niet verticaal zijn uitgelijnd.

Haakse dozen lopen minder snel vast in nageschakelde machines, zoals doosinpakmachines, dozensluiters, palletiseermachines en palletwikkelaars. Zelfs voor een correcte werking van automatische opslag- en ophaalsystemen moeten dozen haaks zijn.

En dan is er nóg een pluspunt: haakse dozen zien er gewoon mooier uit en kunnen uw merkimago helpen versterken.

Tegenwoordig gebruiken bedrijven om geld te besparen dunner golfkarton en golfkarton van meer gerecycled materiaal. Daarom is het nog belangrijker om met haakse dozen te werken die niet indeuken of beschadigd raken.

Zoals je geen vierkant blok in een rond gat kunt krijgen, zo kun je ook geen niet-haakse dozen op een pallet stapelen zonder risico op problemen met de producten voor en tijdens het transport. Vanwege de vele factoren die een rol spelen bij het opzetten, vullen en verzenden, en zelfs bij geautomatiseerde ophaalsystemen, zijn haakse dozen essentieel in uw bedrijf.

Download de gids van Lantech en ontdek hier hoe u de transportschade aanzienlijk kunt beperken met goed opgezette dozen.

Auteur: Bob Lemmen

Meer informatie over LANTECH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!