Hybride kraansystemen van TES Industrial Systems: dat werkt … innovatief!

  • Technologie

“De appel valt niet ver van de boom”, zo constateerde de Engelse wetenschapper Newton al in de achttiende eeuw. De ontdekker van de zwaartekracht heeft een aantal natuurkundige wetmatigheden op zijn naam staan, zoals de Wet van Behoud van Energie.

Hybride kraansystemen van TES Industrial Systems: dat werkt … innovatief!

Daaruit blijkt dat de totale hoeveelheid energie in een geïsoleerd systeem te allen tijde constant blijft. Voor TES Industrial Systems in Oosterhout is deze zogeheten 'behoudwet' de basis voor een bijzondere innovatie: de hybride mobiele, diesel aangedreven kraansystemen.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig, vertelt technisch directeur Ard Boone. “De aandrijving van kraan heeft veel energie nodig op het moment van het hijsen. Maar deze energie komt op een bepaald moment ook weer vrij, als de last bijvoorbeeld omlaag gaat. Deze bewegingsenergie wordt in ons hybride systeem weer omgezet in elektrische energie en opgeslagen in ’ Ultracaps (super condensatoren) zodat we die op een ander moment weer kunnen hergebruiken.” Samengevat: de kraan neemt energie op en geeft deze deels weer terug, en netto gezien betekent dit mínder energieverbruik. “Dat is beter voor het milieu, kostenbesparend en bovendien kunnen we piekbelastingen voorkomen waarmee de uitstoot van CO2 en fijnstof significant worden gereduceerd.”, stelt hij. 

Van Vlissingen tot Sint Petersburg

Voor toepassingen in bijvoorbeeld havengebieden en op grootschalige bedrijventerreinen is de hybride kraan een ideale toepassing. Deze is al te vinden op locaties in Vlissingen, Rotterdam en Amsterdam maar ook internationaal, zoals in Sint Petersburg. De techniek wordt verder verfijnd en doorontwikkeld. Een volledig energie neutrale oplossing is alleen in theorie mogelijk. “Er blijft altijd een hoeveelheid energie die verloren gaat door bijvoorbeeld wrijvingsfactoren en bewegingsweerstand.” Het perpetuum mobile, oftewel de eeuwigdurende beweging, is in de praktijk onmogelijk. “Maar we kunnen er wel alles aan doen om het energieverlies zo veel mogelijk te beperken”, zegt Boone.

Toonaangevend in aandrijfconcepten

TES Industrial Systems ontwikkelt en produceert al meer dan 35 jaar aandrijfconcepten en automatiseringsoplossingen die toegepast worden bij containerkranen, industriële kranen, transportbandsystemen, maritieme installaties. Maar ook in overzeese attractieparken zijn aandrijfsystemen van TES te vinden. Boone: “TES Industrial Systems blijft innoveren en zoeken naar oplossingen op het vlak van duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Wij doen dit door enerzijds nieuwe systemen te ontwikkelen en tegelijk bestaande systemen verder te verbeteren.” Want de eisen die zowel nationale als internationale wetgeving stelt aan veiligheid en duurzaamheid worden steeds scherper.

Automatisering en predictive maintenance

Productie- en assemblagelijnen met aandrijftechnieken zijn tegenwoordig nauwelijks nog mensenwerk en de inzet van slimme robotica en AI wordt steeds belangrijker. TES Industrial Systems beschikt daarom over een eigen automatiseringsafdeling waarbij totaaloplossingen op maat worden geschreven en ontwikkeld. “Zo leveren we aandrijfsystemen aan die van A tot Z geautomatiseerd verlopen, waarbij alleen nog medewerkers aan te pas komen om de knop aan en uit te zetten.” Sterker nog: zelfs het drukken van die knop kan geautomatiseerd, merkt de technisch directeur op. Maar ook technisch onderhoud kan efficiënter, dankzij de mogelijkheden voor predictive maintenance die de datastromen bieden. “Zo kunnen we in de toekomst in samenwerking met de klant op voorhand voorspellen welke onderdelen op welk moment onderhouden of vervangen moeten worden. Door dit in te plannen binnen het lopende productieproces kan de kans op storingen – of erger nog: een complete uitval van het systeem – tot een minimum beperkt worden.

Voor meer informatie, check de website van TES Industrial Systems of neem contact op. 

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!