In de wereld van de smart factory is alles mogelijk

  • Technologie

De toekomst van elektronicaproductie is al lang begonnen en speelt zich steeds vaker in ons eigen land af. Nieuwe en vooruitstrevende technologie maakt het mogelijk om snel, betaalbaar en zeer innovatief in te spelen op vragen uit zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

In de wereld van de smart factory is alles mogelijk

Foto: Joint General Managers Jochem Winkelman (L) en Erwin Dolmans (R)

Jochem Winkelman is Joint General Manager bij het Zundertse RENA Electronica en duidelijk trots op zijn bedrijf. Hier staan geavanceerde productielijnen die middels Surface-mount technology (SMT) printplaten samenstellen voor de meest uiteenlopende technologische toepassingen. “Op zo’n lijn zouden we zelfs de nieuwste iPhone volledig in elkaar kunnen zetten”, vertelt Jochem. Het illustreert vooral hoe breed de mogelijkheden zijn, in werkelijkheid is wat RENA vervaardigt voor veel meer sectoren interessant. Het bedrijf vervult een belangrijke spilfunctie in deze zeer dynamische wereld, en betreedt nieuwe technische dimensies. Sterker nog; “We zijn al over de drempel heen”, klinkt het overtuigd.

Van eerste idee tot oplossing

De partners voor wie deze techspecialisten actief zijn, bevinden zich in zeer uiteenlopende werelden. Van glastuinbouw tot offshore en van slimme straatverlichting tot leisure en events, er wordt graag gebruik gemaakt van de high-end oplossingen die Winkelman en zijn team kunnen bieden. “We zijn het liefst betrokken bij het hele proces, van het meedenken over mogelijkheden tot het ontwerpen en produceren van de juiste technieken”, aldus de manager. “Daar lopen we in voorop. Wat morgen op de markt komt, zijn wij vandaag aan het maken.”

Snel beschikbaar maatwerk

In veel moderne elektronica wordt LED verlichting gebruikt, ook op printplaatniveau. Dat is één van de specialismen van RENA. Maar deze lichtvorm wordt tevens op andere wijzen ingezet. Denk aan het uitlichten van gebouwen, steeds vaker op afstand instelbaar, en aan de hoge veiligheidseisen die gesteld zijn aan verlichting op bijvoorbeeld een booreiland. Dat vraagt om maatwerk en dit vindt steeds meer lokaal plaats, verzorgd door geavanceerde smart factories die snel, zeer accuraat en zelfs betaalbaar kunnen leveren. Volgens Winkelman zorgen de nieuwe technologieën ervoor dat opstartkosten steeds lager worden en dat maakt het vervaardigen van kleine oplages haalbaar. Winkelman: “De nabije toekomst brengt ons zelfs lights-out manufacturing, waar geen mensenhand meer aan te pas komt.”

RENA Elektronica

Daarmee doelt hij natuurlijk niet op de engineering, dat is juist persoonlijk vakmanschap en bepaalt het uiteindelijke resultaat. Daarom werkt zijn bedrijf zo graag samen met ASM, een wereldleider op technologisch gebied. “Zelf willen we uiteindelijk ook die kant op”, klinkt het, doelend op in te zetten technieken.

Duurzaam en doordacht

Groot bijkomend voordeel van de lokale productie is de duurzame besparing op internationale transporten van te leveren elektronica. Die dus bovendien -on demand- snel geleverd kan worden, direct aan afnemers of aan specialisten die de componenten opnemen in te bouwen systemen. Zelf installeert RENA niet. Jochem: “Dat is een vak apart, wij ontfermen ons liever over voorop blijven lopen in deze technieken.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over RENA ELECTRONICA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!