Industrie 4.0, een must?

  • Technologie

De regio Eindhoven kent een bijzondere dynamiek en een fors groeipotentieel. De regio heeft de hoogste groei in werkgelegenheid, de hoogste economische groei en de grootste R&D uitgaven. Het is een regio waar manufacturing, high tech en softwaretechnologie samenkomen. In veel presentaties, workshops of lezingen is industrie 4.0, ook wel smart industries genoemd, een onderwerp op de agenda.

Industrie 4.0, een must?

“Velen vragen zich af wat deze industriële revolutie betekent voor hun bedrijf en hoe zij slimme technologieën zelf kunnen toepassen”, zegt Roger van Lier, directeur Luminis Eindhoven. Van Lier ziet veel bedrijven worstelen met dit soort vragen en sommigen worden zelfs wat onrustig. Zijn advies: “Het is verstandig om stap voor stap te ontdekken en ontwikkelen. Laat je niet gek maken en kijk vooral hoe het concreet waarde voor jouw bedrijf kan toevoegen”.

Industrie 4.0, een race naar de top?

Vooral in de industrie, bij productiebedrijven, gebeurt er veel. Luminis, een softwaretechnologie bedrijf die haar vijfde vestiging zo’n 1,5 jaar geleden opende in Eindhoven, richt zich vooral op deze industriële sector. “Veel bedrijven hebben vragen over de industriële revolutie 4.0. Ze zijn bang om achterop te raken. Wij bekijken dan samen wat technologie en innovatie voor hun bedrijf zou kunnen betekenen. Waar kan technologie concreet waarde toevoegen aan de business. Daarvoor moet je inzicht hebben in het proces, weten wat er speelt in de markt, data verzamelen en die op een slimme manier vertalen naar de juiste informatie. Daarmee kun je processen optimaliseren, voorspelbaarheid vergroten en uiteindelijk ook groei realiseren”, vertelt Van Lier.

De focus van Luminis

De technische termen vliegen je om de oren in de regio Eindhoven. Dit veroorzaakt vaak verwarring bij velen. Van Lier houdt ervan om dingen klein en concreet te maken. “Industrie 4.0 gaat kort samengevat over internet, data en samenwerking.” Van Lier legt het uit aan de hand van de vier pijlers waar Luminis zich binnen industrie 4.0 op richt; (1) Internet of Things (IoT), (2) Big Data, (3) Integratie en (4) Cloud oplossingen.

“De eerste pijler is Internet of Things (IoT). We verbinden apparaten met het internet, zodat je data, kunt gaan verzamelen waarmee je inzicht krijgt in processen, gedrag of hoe een product gebruikt wordt. “Zo hebben we bijvoorbeeld voor een grote verwarmingsketel producent gezorgd dat de service monteurs op eenvoudige wijze via een tablet gegevens kunnen inzien bij onderhoud en storingsafhandeling van de CV ketel. De data omvat o.a. sensor waarden en storingsinformatie. Dit resulteert in snelle oplossing van storing of zelfs de storing voor zijn" (bijv. predictive maintenance).

De hoeveelheid data die vaak middels sensoren opgehaald wordt groeit exponentieel. Het gaat om Big Data, de tweede pijler van de Lumins focus. De ruwe data moet eerst worden voorbereid (data engineering) voordat er analyses op los gelaten kunnen worden (data science). Zo verkrijg je relevante informatie. Met deze informatie kun je je bedrijf beter besturen door o.a. voorspelbaarheid te vergroten en meer en beter inzicht te krijgen in de klantbehoeften. 

Naast IoT en Big Data helpen wij bedrijven ook met horizontale integratie (pijler 3). Hiermee wordt bedoeld dat een bedrijf meerdere activiteiten op hetzelfde niveau in verschillende waard ketens integreert. Dit leidt tot intensieve samenwerking tussen bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld product development of logistiek. Deze samenwerking leidt tot schaalvoordelen. Maar dan moeten systemen en databases wel aan elkaar gekoppeld worden en worden  de juiste architecturen vereist om dit op een goede manier te realiseren.

Tot slot, de vierde industrie 4.0 pijler waar Luminis zich op richt: Cloud oplossingen. De Cloud fungeert als vliegwiel voor alle andere pijlers, maakt ze mogelijk en versnelt ze. In een wereld waar alles connected moet zijn is de Cloud de plek waar alles samen komt. Met zijn ongelofelijke schaalgrootte, flexibiliteit en alsmaar uitdijende functionaliteit kunnen razendsnel nieuwe prototypes of Proof of Concepts ontwikkeld worden. Bedrijven die op een juiste manier van de Cloud gebruik maken kunnen zo supersnel ontwikkelen en innoveren zonder grote up-front investeringen of risico’s.

Roger van Lier

Groot, groter, grootst?

Van Lier adviseert bedrijven om stap voor stap te gaan ontdekken en ontwikkelen. “Bedrijven denken vaak veel te groots. Groots denken mag, maar in deze wereld van sterke dynamiek en snelle veranderingen is het verstandig in kleine stapjes richting je stip aan de horizon te gaan; te experimenteren en al doende te leren. Probeer met kleine pilots de voorspelbaarheid te vergroten, je productiviteit te verbeteren of je time to market te versnellen. Kijk bijvoorbeeld of je een optimale routing in je fabriek kunt ontwikkelen. Of probeer via data te voorspellen wanneer onderhoud van een machine nodig is, zodat je geen stilstand of uitval meer hebt. En volg je klant op de voet, zodat je weet wat de behoefte is of wanneer die verandert, zodat je daar eerder op in kunt spelen.”

Onze cultuur inspireert

Luminis helpt bedrijven met business oplossingen om groei of optimalisatie te realiseren die door de nieuwste softwaretechnologieën ontstaan. “Onze vakmensen krijgen veel ruimte om zich zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen. Onze bedrijfscultuur stimuleert en inspireert dus echt vakmanschap. Dit resulteert in kwalitatief hoogwaardige dienstverlening met behulp van de laatste nieuwe technologie. Wij staan voor oplossingen die concrete business waarde toevoegen.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over LUMINIS EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!