Innovatie naar een hoger niveau getild in Breda

  • Technologie

Overal ter wereld moeten enorme machines op hun plaats getild en gemonteerd worden, in zeer uiteenlopende sectoren. Daarvoor zijn dus gigantische kranen, liften en andere systemen nodig, soms voor even maar ook wel eens langer. In Breda zit een heel team van engineers dat hiervoor systemen ontwerpt en steeds grotere uitdagingen vorm weet te geven.

Innovatie naar een hoger niveau getild in Breda

ALE is een wereldwijd vertegenwoordigde multinational die een specifieke rol vervult in de wereld van het transport, energie, mineralen- en brandstofwinning, de offshore en zowel scheeps- als civiele bouwprojecten. De naam van het bedrijf staat voor Abnormal Load Engineering, en dat geeft weer dat hier wordt gewerkt aan bijzondere manieren van veelal grote objecten verplaatsen.

Steeds meer mogelijk

Ronald Hoefmans is technisch directeur bij ALE en erg enthousiast over nieuwe ontwikkelingen die zijn bedrijf in de markt aan het zetten is. Het is de in Breda gevestigde ontwikkelaars gelukt een kraan te ontwerpen die maar liefst 10.000 ton kan tillen én verplaatsbaar blijft. “Het geheel kunnen we in zeecontainers naar waar ook ter wereld verschepen. Daar bouwen onze eigen mensen het op en zorgen we ook zelf voor de bediening ervan.” Hij vertelt hoe in bijvoorbeeld de scheepsbouw de behoefte aan meer hijskracht toeneemt. Het werkt sneller en efficiënter, wanneer machines die op schepen geplaatst en gemonteerd moeten worden vooraf grotendeels of geheel in elkaar gezet kunnen worden. “Er was al een landkraan binnen ALE die 5000 ton kon tillen, dat hebben we nu dus verdubbeld.” En er is volop interesse, meldt hij. Zijn bedrijf is al met meerdere internationale partijen in gesprek die graag gebruik maken van deze capaciteit.

ALSK10.000

Blijven innoveren

Overal ter wereld vind je vestigingen van ALE, van Azië tot Zuid-Amerika en van Australië tot de Verenigde staten. Het bedrijf is voor heel veel sectoren een belangrijke partner in transportvraagstukken. “We hebben veel zelf ontwikkeld materieel, dat we overal in kunnen zetten maar verzorgen ook wel maatwerk voor opdrachtgevers”, legt Hoefmans uit. “We fabriceren de onderdelen niet zelf maar laten dat doen door gespecialiseerde fabrikanten. Natuurlijk zijn onze engineers daar wel nauw bij betrokken. Samenbouwen en testen van de systemen gebeurt wel in Breda.” Blijven innoveren is daarbij belangrijk, aldus de directeur. Voorop lopen zorgt dat je een gewilde partner blijft voor al die complexe sectoren. “Daar is die nieuwe landkraan, met verdubbelde hijscapaciteit, een belangrijk voorbeeld van.”

Troef

Er is een reden waarom alle ALE engineering, voor de hele wereld, in Breda plaatsvindt. Ronald: “In Nederland is veel expertise op dit vlak. We zijn en blijven pioniers wat dat betreft, met de juiste mentaliteit. Dat wordt wereldwijd erkend. Hier werken heel veel mensen uit de regio, afkomstig van opleidingen als bijvoorbeeld Avans Hogeschool. Zo behouden we als multinational toch een band met de regio.” De manager deelt alleen wel een zorg die veel bedrijven in de techniek kennen. Het vinden van gekwalificeerde mensen is soms lastig. Gelukkig heeft ALE een belangrijke troef in handen. Mensen die écht wat met techniek hebben kunnen hier serieuze uitdagingen tegemoet zien.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over ALE HEAVYLIFT B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!