Innovatieve oogstrobot van AvL Motion is marktrijp

  • Technologie
  • Bron: TCPM

De 0-serie van de aspergeoogstrobot van AvL Motion in het Noord-Brabantse Westerbeek nadert het productierijpe stadium. Afgelopen jaar stond in het teken van een evaluatie op componentniveau en doorontwikkeling, waarbij directeur Arno van Lankveld zij aan zij werkte met Frans Kleter, software engineer bij TCPM.

Innovatieve oogstrobot van AvL Motion is marktrijp

Naar verwachting is de aspergeoogstmachine – die autonoom en selectief asperges detecteert, snijdt en uit de grond haalt – juli dit jaar klaar voor de (inter)nationale markt.

In het kader van de evaluatie zijn alle machinesystemen van de bestaande operationele machine van a tot z doorgelicht en is een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Gebruiksgemak is een belangrijke drijfveer, om de al goed functionerende oogstrobot nog makkelijker en beter toereikend te maken voor de klant. Zo is bijvoorbeeld de oogstsnelheid flink verhoogd om de gewenste 1 meter per seconde te halen. Van Lankveld: “Eerst kostte het 110 milliseconde om een asperge op te pakken, dat hebben we weten terug te brengen tot 60 milliseconde.”

Makkelijker besturing

Hiertoe is gekozen voor lichtere materialen en werd ook de beweging van de oogstmodules aangepast. “Het cassettetransport gebeurde voor een klein deel op zwaartekracht, dan loopt het soms niet lekker. Nu gebeurt dit  geforceerd’ door middel van perslucht waardoor de beweging continue onder controle is”, verklaart Kleter.

Grotere oogstcapaciteit

In het nieuwe ontwerp kunnen er meer (want compactere) oogstmodules op één meter worden geplaatst. Dit vergroot de oogstcapaciteit naar zestien asperges per strekkende meter. De nauwkeurige manier van oogsten beschadigt het bed minimaal, zo weinig dat dit de ploeg achter de machine overbodig maakt. “Daarom hebben we achter aan de machine een collecting-module met een bordes en palletlift toegevoegd. Deze collecting-module heeft plaats voor ongeveer 500 kilo asperges. Tijdwinst dus, want voorheen moest de machine na elke rij geleegd worden”, vertelt Kleter.

Nieuwe hydrauliek

Met het hydraulieksysteem begon AvL Motion zelfs weer helemaal bij nul. “Uiteindelijk kwamen we uit op twee onafhankelijke high-end systemen. Eén voor de nauwkeurige bewegingen voor de hoogteregeling en de besturing van de machine. En één voor de grote kracht die nodig is voor de aandrijving van de rupsbanden en het aanzetten van de compressor voor de perslucht waarmee de oogstmodules in beweging gezet worden”, zegt Van Lankveld. Verder heeft de aspergeoogstmachine nu een iets grotere motor voor meer trekkracht en zijn ook de rupsbanden vergroot.

Serviceconcept

Dit jaar gaat AvL Motion op eigen grond aan het werk met de oogstmachine en kunnen klanten komen kijken; vanaf juli begint de productie voor de markt. Inmiddels is ook een serviceconcept ontwikkeld. “We kunnen op afstand in de software van de PLC kijken en snel zien welke sensor of actuator in de machine niet goed werkt of dat er onverhoopt sprake is van een bug”, aldus Kleter. De klant kan ook zelf inloggen op de interface via telefoon of tablet en allerlei kengetallen bekijken, zoals aantal geoogste asperges, snelheid van de machine, etc. “Zo groeien we steeds meer naar het product dat vanuit gebruikersoogpunt ideaal is”, stelt Van Lankveld. De samenwerking tussen AvL Motion en TCPM verloopt prima. “We werken met een compact team, met korte lijnen, waardoor we razendsnel kunnen engineeren”, aldus Kleter.

Meer informatie over TCPM INGENIEURS & ADVISEURS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!