Installatie getijdeninstallatie in de Oosterschelde stormvloedkering

  • Technologie
  • Bron: Hillebrand

Tocardo Tidal Turbines, ontwerper en producent van getijden en vrijstaande waterkracht turbines en Huisman, ontwerper, bouwer en financiële sponsor van de ophangconstructie van de turbines hebben vijf getijdenturbines in de Oosterschelde stormvloedkering geïnstalleerd voor het opwekken van schone energie.

Installatie getijdeninstallatie in de Oosterschelde stormvloedkering

Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijden-installatie in de wereld, waarbij voor het eerst een reeks van vijf turbines naast elkaar worden geïnstalleerd. Hillebrand leverde de totale staalconstructie aan voor dit innovatieve project; hinches, maintube met turbine armen en de pre-tensioning support waarmee de hinches aan de pijlers geklemd worden. Daarnaast heeft Hillebrand met zijn expertise over het plaatsen van complex staalconstructie een belangrijke bijdrage geleverd in tijdens de installatie in de Oosterschelde stormvloedkering.

Levering staalconstructies

Hillebrand leverde in juli al in recordtijd de 41 meter lange staalconstructies van de Main tube op met de 5 turbinearmen, de kopse kanten van de main tube en de scharnieren om de getijdecentrale op te hangen aan de betonnen pijlers van de Oosterscheldekering. De stalen hoofddraagconstructie is technisch een hoogstandje, zeer dikke plaatdiktes, zware lassen in staal S355 en S690. Ter voorbereiding de installatie plaatsten we de onderdelen van de aanspanconstructie rondom de pijler en montagehulpframes.

In een recordtijd van 9 maanden is de getijdeninstallatie geëngineerd en geproduceerd. Via het water is de 50 m lange en 20 m brede constructie naar werkeiland Neeltje Jans getransporteerd. Rekening houdend met de waterstanden, het getij en het weer is de getijdencentrale, met behulp van de schuiven van de stormvloedkering op een drijvend  ponton in combinatie met hefwagens, geplaatst tussen de pijlers en onder de verkeerskoker van de N57 in de Oosterscheldekering. In een installatie window van krap 2 uur is de getijdencentrale in deze uiterst precieze operatie succesvol op zijn geplek gezet.

Groene stroom

De Deltawerken hebben wereldwijd grote naamsbekendheid en beschermen een groot deel van Nederland al bijna zestig jaar tegen overstromingen. Nu krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om groene stroom op te wekken. “Deze installatie is een enorme stap in de ontwikkeling van getijdenenergie. Onze getijdentechnologie heeft de potentie uit te groeien tot een groot Nederlands exportproduct. De exportverwachting van getijdenenergie is meer dan 200 Gigawatt. Met deze turbines in de Oosterscheldekering kunnen wij de wereld laten zien wat de kracht is van getijden-energie: een schone en betrouwbare energiebron die in 10 tot 20% van de wereldbehoefte aan elektriciteit kan voorzien,” zegt Hans van Breugel, CEO van Tocardo.

Volgens Huisman's CTO Joop Roodenburg zijn de voordelen van getijdenenergie evident. "Naast het feit dat het uiterst voorspelbaar hoeveel energie wordt gegenereerd - het tij is er elke dag – worden de turbines geplaatst in het water en zijn niet in zicht, zoals bij windturbines. Voor de toekomst richten we ons op het opschalen van de installaties. Dit vereist echter een grote investering, een realistisch tarief voor getijdenenergie en een vleugje idealisme. Dan kunnen we een belangrijke exportindustrie bouwen."

Huisman is bereid geweest risico te nemen, het project financieel te steunen, omdat zij geloven in de toekomst van getijdenenergie en de grote exportkansen. Een thuismarkt als het Oosterschelde project is daarbij essentieel.

Betrokken partijen

Naast Tocardo en Huisman, zijn ook een aantal andere bedrijven betrokken bij dit prestigieuze project. Strukton is vanaf het begin van dit project actief betrokken geweest bij de planvorming, de planning en is tevens verantwoordelijk voor het project management. De betrokkenheid van Mammoet bestaat uit het transport en de installatie van de getijdeninstallatie in de Oosterschelde stormvloedkering. Ook de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Van der Straaten en Hillebrand leveren een belangrijke bijdrage aan de elektrotechnische installaties en de staalconstucties.

Als beheerder van de Oosterscheldekering faciliteert Rijkswaterstaat de locatie van deze innovatieve ontwikkeling om duurzame energie op te wekken. Samen met de markt ontwikkelt Rijkswaterstaat vernieuwende oplossingen en biedt waar mogelijk ruimte aan marktpartijen om innovaties te testen of toe te passen.

Ook Provincie Zeeland heeft een significante financiële bijdrage geleverd aan het project. Gedeputeerde Ben de Reu vertelt waarom: "Zeeland is omringd door water; wij zijn de enige provincie met land in zee. Daarom past getijdenenergie zo goed bij onze provincie. De afgelopen jaren hebben we in Zeeland veel expertise opgebouwd op dit vlak. We zijn al jaren aan het pionieren; nu kunnen we laten zien dat het water een belangrijke energiebron is voor Zeeland. Getijdenenergie heeft de toekomst daar ben ik van overtuigd!"

Het project is verder mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid).

Over Hillebrand

Hillebrand is ijzersterk in offshore, bruggenbouw, weg- en waterbouw én in  scheepsbouw. Het constructiebedrijf heeft de kennis en ervaring in huis voor diverse en spraakmakende projecten: van ontwerp tot detailengineering, bouw, transport en installatie op locatie.

Projecten die dankzij de ligging aan open vaarwater direct getransporteerd worden over water. Hillebrand beschikt over een eigen kade van 120 m., voorzien van roll-on roll-off faciliteiten voor zware constructies.

www.Hillebrand.nu

Video bij artikel

Meer informatie over HILLEBRAND B.V., CONSTRUCTIEBEDRIJF:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!